Pokutový populizmus

Keď už nemôžeme znížiť dane, tak aspoň znížme pokuty, nech naši voliči vidia, že niečo robíme! Povedali si v SNS a vyrukovali s náhradnou požiadavkou.

03.04.2016 16:00
debata (15)

Ján Slota musí mať zo svojich nasledovníkov veľkú radosť. Aj keď sa SNS snaží od neho všemožne dištancovať, jeho duch v strane zjavne pretrváva. Nápad znížiť výšku pokút za porušenie dopravných predpisov je ten druh populizmu, ktorý síce nič nestojí, ale ani nič nerieši. Je pravda, že za uplynulých dvadsaťpäť rokov sa bezpečnosť na našich cestách výrazne zlepšila. Oproti roku 1998, keď na cestách zahynulo rekordných 819 ľudí, predstavuje vlaňajších 274 smrteľných úrazov obrovský posun vpred.

Lenže krivka, ktorá v posledných rokoch prudko klesala a v roku 2013 dosiahla doterajšie minimum (223 smrteľných úrazov) začala predminulý rok opäť stúpať. Dôvody, prečo by výška pokút mala zostať na súčasnej úrovni, sa teda nepominuli.

Naopak, ak prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti vypadlo zo zoznamu porušení pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom, čiže „pretekárom“, ktorí sa po dedinách preháňajú 200-kilometrovou rýchlosťou, hrozí iba finančná pokuta, tak o žiadnom znižovaní nemôže byť ani reči.

Nehovoriac o požiadavke zrušiť tender na radary. Ten bol síce predražený a podľa všetkého ušitý na mieru jedinej firme, neznamená to však, že by radary na niektorých úsekoch ciest nemali byť. Skôr ide o to, aby sa vypísal nový tender, možno s menším počtom radarov, ktorý by však bol transparentný. Vylievať vaničku s dieťaťom je nezmysel.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #vodiči #pokuty za dopravné priestupky