Darček k oslobodeniu

V pondelok si Bratislavčania pripomínajú výročie oslobodenia svojho mesta spod fašizmu. Tak trochu schizofrenicky, na dvoch miestach.

04.04.2016 12:00
debata (16)

Jedni pri soche Víťazstva pred Redutou, druhí na Slavíne, kde je pochovaných takmer sedemtisíc sovietskych vojakov. Práve k tomuto pomníku má primátor Ivo Nesrovnal tiež tak trocha schizofrenický postoj.

Pred dvoma rokmi ešte ako kandidát na súčasnú funkciu označil Slavín za „mohylovitú architektúru zjavne kopírujúcu architektúru stepných stavieb, asi aby sa sovietski súdruhovia cítili ako doma“. Vlani sa na tlačovke pred slávnymi bratislavskými gobelínmi producíroval aj s vtedajším ministrom obrany s tým, že v podzemných priestoroch pod Slavínom zriadia stálu historickú expozíciu venovanú druhej svetovej vojne a antifašistickému hnutiu. „Každé hlavné mesto Európskej únie má takéto múzeum, zaslúži si ho aj Bratislava a Slovensko,“ hrdo zdôraznil Nesrovnal. Slavín by bol podľa neho na to najvhodnejším miestom, „keďže je pamätníkom, vojenským cintorínom a identitutvorným miestom Bratislavy“.

Múzeum mali otvoriť ešte v tomto roku. Koncom minulého týždňa však primátor vyhlásil, že sa pre túto myšlienku okrem rečí nevykonalo nič konkrétne! Až teraz chcú pozvať odborníkov na statiku, aby zistili, či je takýto projekt vôbec reálny.

Kto z koho si tu robí dobrý deň? Navyše po tom, čo nám do parlamentu vo voľbách napochodovali novodobí fašisti?!

Moderne poňatá expozícia v atraktívnom prostredí by nepochybne pozitívne zapôsobila nielen na zahraničných turistov, ale oslovovala by aj našu mládež. Verme, že myšlienku podporí i nový minister obrany a vláda, ktorej predchodkyňa už vlani vyčlenila na originálne múzeum 20-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #fašizmus #Slavín