Biznis so zdravím

Na Slovensku dlhodobo chýbajú lieky. Také, ktoré rozhodujú o živote a smrti človeka.

10.04.2016 15:00
debata (2)

Týkajú sa totiž najzávažnejších chorôb vrátane onkologických a srdcovo-cievnych. Najnovšie sú ťažko dostupné rozličné druhy inzulínov pre diabetikov.

V lekárňach neabsentujú preto, že by sa v nedostatočnej miere u nás vyrábali či nedovážali. Naopak, miznú v zahraničí, nadmerne sa vyvážajú, respektíve veľkým oblúkom obídu našu republiku, lebo ich síce vonku nakúpia, no hneď ich reexportujú do tretích krajín.

Slovensko patrí medzi európske štáty s najlacnejšími liekmi, a tak ich, paradoxne, ani vôbec nemusíme vidieť. Ako by vôbec nešlo o človeka, o jeho zdravie, ale aj v tomto hrajú prvé husle desiatky (re)distribučných spoločností, obraty a veľké peniaze.

Pravda na to naliehavo upozorňuje už niekoľko rokov, ale hospodárenie s liekmi ide naďalej dolu kopcom. Situácia sa zhoršuje, rozširuje sa katalóg s chýbajúcimi liekmi aj regiónmi, ktoré sú takto často postihnuté.

Pacienti už počuli veľa sľubov. Kompetentné úrady dokonca aj prijali viaceré opatrenia, vývoz niektorých druhov liekov sa načas pozastavil. Hlavné slovo však majú naďalej firmy, ktoré sa v mene čo najvyšších ziskov na nedostatku týchto komodít nielen priživujú, no ho aj samy vyvolávajú.

Vniesť zásadný poriadok do liekovej politiky sa tak stáva jednou z nástojčivých úloh nového vedenia ministerstva zdravotníctva. Pomôcť by mohla prísna regulácia nadbytočného počtu distribučných spoločností a dokonalejšie monitorovanie liekov na ceste k slovenským pacientom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #zdravie #lieky #diabetes #biznis #zivot #srdcovo-cievne ochorenia #onkologické ochorenia