Čo v tabuľkách nevidno

Už hodný čas počúvame o tom, ako slovenská ekonomika utešene rastie. Znamená to, že rastie aj životná úroveň obyvateľov Slovenska? Ako sa to vezme.

13.04.2016 07:00
debata (6)

Všetko je relatívne a so životnou úrovňou to iné nebude. Keď tá naša rastie, ale inde tá ich rastie rýchlejšie ako tá naša, výsledný dojem nemôže byť iný, ako ten, že tá naša v podstate klesá. A vôbec, čo všetko sa má pod životnou úrovňou myslieť?

Ekonómovia sa darmo budú hnevať na ľudí. Keď pripomínajú, že Slovensko by sa napríklad v úrovni HDP na jedného obyvateľa podľa parity kúpnej sily malo dostať o štyri roky na úroveň susednej Českej republiky, hovoria len časť príbehu.

Už je žalostne neskoro vyhovárať sa na mečiarizmus, o husákovskom reálsocializme ani nehovoriac.

Súčet priemerných platov dvoch priemerne zarábajúcich členov rodiny je u nás nižší ako v Česku. A ak zarátame priemerné náklady na domácnosť (napríklad ceny energií), rozdiel bude ešte vyšší. Ak by mali priemerní Slováci o štyri roky dobehnúť priemerných Čechov, museli by priemerní Česi zostať na tie štyri roky stáť na mieste. Alebo aspoň utekať pomalšie.

Lenže ekonomické predpovede hovoria o opaku: predikcie rastu reálnych miezd sú pre Česko o kúsok optimistickejšie ako pre Slovensko. Ak sa naplnia, žiadna úroveň hrubého domáceho produktu na jedného obyvateľa podľa parity kúpnej sily nás bližšie neposunie.

A to stále hovoríme „iba“ o Česku, s ktorým nás spájajú desaťročia spoločnej minulosti v jednom štáte. Nehovoríme o vyspelých ekonomikách západnej Európy.

Už je žalostne neskoro vyhovárať sa na mečiarizmus, o husákovskom reálsocializme ani nehovoriac. O dva roky uplynú dve dekády od konca toho prvého, o rok nato dokonca tridsať rokov od toho druhého. Mali sme dosť času na generačnú výmenu a v posledných pätnástich rokoch aj dosť investícií a injekcií zo zahraničia.

Hrubý domáci produkt, ktorý je, vulgárne povedané, ťahaný obratmi niekoľkých obrovských firiem, vôbec nemusí automaticky hrať v prospech ľudí, ktorí sa podieľajú na jeho tvorbe.

Čo je presne príklad Slovenska, visiaceho na šnúrkach niekoľkých veľkých zahraničných automobiliek. Ktoré, navyše, začínajú hovoriť o pokročilej automatizácii a robotizácii. V skratke to znamená, že ak aj nezačnú vo veľkom prepúšťať, rozhodne sa nebudú cítiť pod nejakým enormným tlakom, čo sa zvyšovania miezd týka.

A to ešte nehovoríme o desiatkach tisícov dlhodobo nezamestnaných ľudí, pre ktorých je možnosť sledovať štyridsať televíznych kanálov vo farbe len chabou imitáciou kvality života. Ale to sa týka všetkých obyvateľov: ku kvalite života predsa patria aj také ezoterické položky, ako je pocit dôstojnosti či pocit, že štát, na ktorého chod prispievame, sa nám za svoj chod zodpovedá. Úroveň súdnictva, zdravotníctva, školstva.

To všetko sú veci, ktoré ovplyvňujú životnú úroveň ľudí práve tak, ak nie dokonca viac, ako to, čo možno nájsť v makroekonomických tabuľkách. Zdvíhanie úrovne miezd by malo byť len povinné minimum. Ak nebude ani to, HDP nám nepomôže.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Slovensko #životná úroveň