Nerušiť daňové licencie

Debate o tom, ako poraziť extrémizmus a populizmus, ktoré sa usídlili aj v parlamente v podobe fašistov či hysterických kritikov bez vízií, chýba triezvy ekonomický rozmer.

23.04.2016 12:00
debata (183)

Je veľmi populistické a nebezpečné povedať, že stačí, ak sa prestane kradnúť a krajina sa bude mať dobre. Optimisti hovoria, že úsporami na štátnych nákupoch možno ročne ušetriť 300 miliónov eur a veľkí optimisti hovoria o 500 miliónoch eur. To je suma, ktorú štvorkoalícia navyše prisľúbila školstvu, a štrajkujúcim učiteľom to nestačí…

Neprekáža, že nezostalo na pokles odvodov pre zvyšných ľudí či na výraznejšie navýšenie pre zdravotníctvo? Vo vládnom programe je veľká reforma tendrov, pri ktorej má každý nákup v krajine kontrolovať tím analytikov. Je veľkou nádejou pre Slovensko, že ak sa reforma spraví rýchlo a dôsledne, extrémizmus a populizmus stratia časť vetra z plachiet.

Od stabilných politikov sa v oblasti korupcie očakávajú zásadné činy, ktorými by reagovali na kritiku populistov. Popritom však netreba zabudnúť na rozumný ekonomický program. Štátnu kasu za minulej vlády najviac naplnil lepší výber daní. Najväčšou reformou na strane vyšších príjmov bolo v tomto smere zavedenie daňových licencií. Eldorádo, ktoré podnikatelia na Slovensku roky mali v podobe neplatenia daní ani odvodov, sa skončilo. Licencie nikomu poctivému neublížili. Veď prečo sa ozývali len firemné zväzy a nie konkrétni podnikatelia, ktorým by licencie prekážali?

Väčšina firiem optimalizuje svoj daňový základ tak, že roky neplatia žiadnu daň. Licencia vo výške od 480 eur ročne to aspoň trochu preťala. Ak je pritom firma poctivá, majiteľ aj oficiálne prizná, že nežije zo vzduchu, vykáže zisk a vznikne mu daňová povinnosť, výšku licencie si môže spätne odpočítať od dane. V stave, keď daniari nemajú šancu prelúskať účtovníctvo státisícov firiem, sa licencie stali pozitívnou motiváciou.

Do štátnej kasy licencie priniesli 100 miliónov eur ročne. Tieto peniaze vláda obratom ruky použila na zníženie odvodov pre ľudí s nízkym a stredným platom. Reforma pomohla zamestnancom aj zamestnávateľom a treba v nej pokračovať.

Namiesto toho pravicová časť koalície do vládneho programu presadzuje zrušenie daňových licencií. Ak sa tak stane, podnikatelia nebudú opäť platiť štátu nič a zamestnanci budú naďalej odvádzať polovicu z ceny práce štátu. Nepomer ako hrom. Obrovské firmy, ktoré dane platia, ešte ušetria aj na znížení dane z príjmov právnických osôb, čo je tiež v programe. Ak chce SNS, Most – Híd a Sieť vysmiatych podnikateľov, silných extrémistov a frustrovaných zamestnancov, nech sa licencie zrušia. Ak si niekto myslí, že rušením licencií získa politické body, je na veľkom omyle.

Ľudia vedia rozlíšiť systémové kroky od lacného populizmu. Krajina potrebuje víziu a trvalé napredovanie. Treba stopnúť extrémistov a populistov tým, že sa ostrými krokmi zastaví korupcia, znížia sa dane a odvody pre ľudí a všetci budú mať dávky, len ak budú pracovať. Kozmetické zmeny a rečičky nepomôžu. Nesystémové kroky, ako je zrušenie daňových licencií, nás ale posúvajú dozadu.

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #daňová licencia