Doktor z hôr

V Banskej Štiavnici hľadajú štyroch lekárov. Žiaľ, na Slovensku nič nové pod slnkom. V malých mestách je problém nájsť nielen zubárov a špecialistov, ale aj všeobecných lekárov. Nóvum je len v tom, že miestni spísali petíciu, lebo v meste, ktoré je zapísané do zoznamu UNESCO, by sa patrilo mať záchranku s lekárom.

04.05.2016 09:00
debata (3)

To, že lekárov je u nás málo a starnú, lebo mladí absolventi nejavia záujem o ich miesta a odchádzajú do zahraničia, je všeobecne známe. Na Slovensku je v súčasnosti vyše 3-tisíc lekárskych miest všeobecných lekárov, a drvivá väčšina z nich je vo veku od 50 do 59 rokov. Znamená to, že v priebehu nasledujúcej dekády Slovensko bude bojovať s ich akútnym nedostatkom. Riešení je viacero, no zatiaľ akoby si nik neuvedomoval vážnosť tohto problému.

Prvý pozitívny krôčik predstavuje tzv. rezidentský program, ktorý je zameraný na podporu špecializačného štúdia praktických lekárov pre dospelých a pediatrov a na doplnenie a stabilizáciu ich stavov v regiónoch. Vzhľadom na kritickú situáciu by však mal byť rozšírený aj na špecialistov a zubárov.

Druhým riešením je príchod lekárov zo zahraničia. Touto cestou sa vybrali napr. na Kysuciach, kde budú pôsobiť lekári z Ukrajiny. Ide však o ad hoc akciu, systematický nábor, aký robí napr. Nemecko u nás, resp. Švédsko v Nemecku, zatiaľ chýba.

Tretie riešenie spočíva v kacírskej myšlienke, že ak najatraktívnejšie povolania ako právo, medicína a architektúra nie sú u nás spoplatnené, tak by mali byť minimálne nejakým spôsobom „zazmluvnené“. To znamená, že absolventi týchto škôl by sa zaviazali, že niekoľko rokov po skočení VŠ budú pracovať na Slovensku. Súčasný stav, pri ktorom je právo na vzdelanie redukované na „právo“ zdravotnej sestry platiť zo svojich daní vzdelanie lekárom, pričom tí nemajú žiadnu povinnosť to spoločnosti vrátiť, je neudržateľný.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #banská štiavnica #lekári