Na akú máme perinu

Nová vládna štvorkoalícia získala dôveru a začínajú padať rôzne návrhy ako zmeniť Slovensko. To, o čom sa uvažuje, však vôbec nemusí znamenať, že to aj bude. Keď bol pri moci len Smer, tak to z tohto pohľadu bolo zreteľnejšie.

15.05.2016 09:00
debata (23)

U. S. Steel mával na odchod, a tak vláda obratom schválila dotáciu. Koncepčné rozhodnutia sa prijímali pri riešení prehlbujúcich sa rozdielov medzi bohatými a chudobnými zvýšením daní z príjmu firiem a zavedením daňových licencií a na druhej strane poklesom odvodov pre zamestnancov s nízkym a stredným príjmom. To, čo najviac chýbalo jednofarebnej vláde, bola krížová kontrola.

Prečo bude prvá koaličná rada dôležitá? Nie všetky sľuby, ktoré noví ministri a štátni tajomníci od nástupu do funkcií dali, sú finančne kryté. Počíta sa s tým, že od roku 2017 sa zníži daň z príjmu firiem z 22 na 21 percent a od roku 2018 sa žiaľ zrušia daňové licencie pre podniky, predĺži sa odvod pre regulované firmy, sú peniaze na prípravu investície Jaguar Land Rover a výkup pozemkov na obchvat Bratislavy. Ale to je zatiaľ všetko. Ak chce niekto viac, musí povedať z čoho.

Padli sľuby ako napríklad rast penzií mesačne o 4 až 8 eur. V štátnej kase však potom treba nájsť 100 miliónov eur navyše. Rovnako dotovať ceny elektriny je nateraz nad možnosti rozpočtu. Tiež sľuby o mnohých nových rýchlostných cestách – tu ide o stámilióny eur a treba rozmýšľať najmä nad PPP projektmi. Učitelia by chceli na platy navyše každý rok okolo 200 miliónov eur. Nič z toho nie je kryté…

V programe stability a rastu z dielne rezortu financií sa píše, že sa na priority v roku 2017 vyčlenilo 0,4 percenta výkonu ekonomiky. Suma vyše 300 miliónov eur je už teraz rozdelená na nižšie dane pre firmy, Jaguar a obchvat Bratislavy. Deficit v takom prípade má podľa plánov klesnúť v budúcom roku na 1,3 percenta HDP. Vlani bol deficit 2,97 a tento rok má byť okolo 2 percent. Tieto čísla sú reálne, keďže vlani sa jednorazovo dávali obrovské sumy na spolufinancovanie eurofondov z končiaceho sa obdobia a tento rok bude čerpanie pri štarte nových eurofondov slabé. Výber daní sa stále zlepšuje, hoci aj to má svoje limity.

Rezort financií chce, aby deficit klesol do roku 2019 na nulu. Priznáva, že na to potrebuje prijať konsolidačné opatrenia aspoň za 500 miliónov eur ročne. Ak teda chce mať štvorkoalícia relatívne slušnú valorizáciu dôchodkov, rýchly rast platov pre učiteľov, nižšie dane pre firmy a zároveň nulový deficit, a teda aj výrazný pokles dlhu, treba v štátnej kase nájsť aspoň jednu miliardu eur ročne. Nehovoriac o rizikách v zdravotníctve, míňaní peňazí v samosprávach či o korekciách na eurofondy. Úsporami vo verejných nákupoch sa až takáto suma nezíska, aj keď treba robiť maximum. Riešením je poľaviť z plánov na nulový deficit, zmierniť sľuby, ubrať na výhodách, ktoré štát dáva (bonifikácia úverov, stavebné sporenie), alebo zvýšiť iné dane, napríklad z luxusných nehnuteľností.

Nebude to teda iba o pozitívnych krokoch. Vybrať si musia len páni na koaličnej rade. Najlepšie hneď na tej prvej, keďže nič netreba odkladať na neskôr, ani to dobré, ani zlé.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit verejných financií #vládna koalícia #štvorkoalícia