Nefungujúca stratégia

S trochou sarkazmu môžeme skonštatovať, že odporcovia prijímania utečencov sa absolútne nemusia obávať svojich vlád. Ani tých, ktoré sa inak tvária veľmi ochotne.

19.05.2016 12:00
debata (8)

Pri súčasnom tempe, akým členské štáty Európskej únie plnia dohodu o prerozdelení 160-tisíc utečencov, bude dohoda splnená najskôr tak niekedy o 60 rokov.

Podľa údajov Európskej komisie bolo od septembra 2015 do polovice mája tohto roka celkovo prijatých 591 migrantov z územia Talianska a 909 z územia Grécka. Ak bolo zmyslom celej akcie uľahčiť Taliansku a Grécku, čiže krajinám prvého dotyku pre státisíce utečencov od brehov severnej Afriky a západného Turecka, potom sa sotva bude môcť niekto čudovať, že Taliani a Gréci si o európskej solidarite myslia svoje.

Nezvládnutá utečenecká kríza poskytuje na celom európskom kontinente palivo extrémnej pravici.

Počty prijatých utečencov jednotlivými krajinami sa rátajú na tucty, len v niekoľkých prípadoch na stovky (Francúzsko). Samozrejme, v tabuľke ihneď udrú do očí štáty V4, ale aj také Dánsko, Chorvátsko či Rakúsko. To sú štáty, ktoré neprijali nikoho ani z Talianska, ani z Grécka.

Dôvody sú rôzne. Chorváti a Rakúšania mali celkom iné starosti – také, ktoré vyústili až do zatvárania hraníc. Štáty V4 sa uzavreli do seba a od začiatku vyhlasujú, že neprijímajú a ani neprijmú žiadne kvóty. Dánsko má zasa svoju vlastnú politiku (nariadenie, podľa ktorého prichádzajúci utečenci sa majú vykupovať vlastným majetkom a pod.).

Áno, Nemecko, ktoré podľa tohto plánu doteraz prijalo len 30 ľudí z Talianska a 37 z Grécka, ich prijalo za celý minulý rok viac ako milión. Preto, lebo ich kancelárka Angela Merkelová uprostred letnej krízy na Balkáne a v Maďarsku v podstate pozvala, ale najmä preto, lebo práve Nemecko bolo a je ich hlavnou vytúženou destináciou.

Opäť zdôraznime, že nikto nemôže poprieť humanistický základ Merkelovej gesta. Rovnako však nemožno poprieť niektoré menej príjemné následky. Dočasné jednostranné suspendovanie dublinského protokolu zo strany Nemecka a následné zosilnenie prisťahovaleckej vlny určite neprispelo k lepšej kontrole prílevu utečencov cez Balkán.

Dnes, keď Berlín začína raziť takmer opačnú politiku oproti tej z vlaňajšieho leta, už na viacerých hraniciach stoja ploty a namiesto spolupráce pri zvládaní náporu žiadateľov o azyl sa hovorí o neistom osude schengenského priestoru.

Podľa plánu z júla minulého roka sa malo prerozdeliť 22-tisíc utečencov spoza hraníc EÚ. K 13. máju tohto roka sa ich takto presídlilo zhruba 6 300. Menej ako 180 ľudí bolo dosiaľ prerozdelených podľa dohody s Tureckom, v rámci ktorej únia prijme za každého migranta vyhosteného z Grécka jedného utečenca s jasným právom na azyl z Turecka.

Európa je rozdelená a v podstate odkázaná na dobrú vôľu neúprimného autokrata na čele Turecka. Nezvládnutá utečenecká kríza poskytuje na celom kontinente palivo extrémnej pravici a je aj faktorom, ktorý môže ovplyvniť britské referendum o zotrvaní v únii.

Údaje jasne ukazujú, že plány na prerozdeľovanie nefungujú. Komu pripadá ich prebíjanie novými a novými verziami toho istého ako dobrá stratégia?

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #utečenci #prerozdelenie utečencov