Zlyhanie

Od príbehu Olivera Twista uplynulo takmer 200 rokov, od Čenkovej detí necelých sto, ale to, čo sa stalo minulý piatok v obci Brehy, tie zatuchnuté časy veľmi, veľmi pripomínalo.

18.05.2016 22:00
debata (17)

Akoby dieťa nemalo nijaké práva, nijaké nároky na ohľaduplnosť. Akoby bolo iba bezmocnou figúrkou v rukách dospelých.

Samotné rozhodnutie odvolacieho súdu vziať starej matke vnuka Marca, o ktorého sa od jeho narodenia sedem rokov vzorne starala, je zvláštne. Ale spôsob, akým sa malo súdnej „spravodlivosti“ urobiť zadosť, je doslova absurdný. Vyšší súdny úradník za asistencie sociálnej pracovníčky i aktívnej pomoci chlapcovej matky vstúpil do základnej školy bez toho, aby sa dopredu zahlásili.

A pred očami šokovaných prváčikov násilím odvádzal vystrašené plačúce dieťa. Nebral pritom do úvahy ani naliehavé upozornenia učiteľky a riaditeľky… Scéna ako z realistického filmu o polepšovni z päťdesiatych rokov minulého storočia.

Buď sú „na hlavu“ zákony, alebo úradníctvo. Alebo jedno aj druhé. Pre všetkých však musí byť dobro dieťaťa prvoradé. Paragrafy sú vraj v poriadku (!), no vykonávacia vyhláška bola zoširoka obídená.

Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že nejde o ojedinelý prípad pri bezohľadnom odnímaní detí. Preto treba zmeniť nejednoznačnú vyhlášku, aj chladné zákony písané ako pre veci, a osobitne cynických ľudí, ktorí zodpovedajú za ich plnenie. Na deťoch.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #odobratie #Marco #súdne rozhodnutie