Kvadratúra kruhu

Po tom, ako Richard Sulík v pondelok zavelil do protiútoku, všetko nasvedčovalo tomu, že v SaS sa schyľuje k poriadnemu hromobitiu. Napokon z neho zostala len búrka v pohári vody. Jozef Mihál si nechal dohovoriť a stiahol chvost. Bitka v SaS sa tak skončila skôr, ako sa vôbec začala.

20.05.2016 22:00
debata (6)

Trenice v strane sa síce podarilo zamiesť pod koberec, no myslieť si, že týmto sú rozpory v SaS zažehnané, by bolo naivné. Je len otázka času, kedy nanovo a s ešte väčšou intenzitou prepuknú. Azda ani najväčší optimisti nečakali, že SaS vo voľbách získa 12,10 percenta hlasov. Pre stranu, ktorá sa dlhodobo potácala na hrane zvoliteľnosti, bol neočakávaný výsledok volieb obrovskou vzpruhou.

V prípade, že sa na politickej scéne objaví umiernená pravicová strana, ktorá zaplní medzeru po SDKÚ, sulíkovci budú mať opäť problém.

Politicky nekorektné postoje Richarda Sulíka, ktoré lahodia uchu časti voličov, boli nepochybne jedným z dôvodov, prečo SaS uhrala taký dobrý výsledok. Nemožno však zabúdať, že sa v ňom odzrkadlili aj ďalšie faktory, ktoré sa v budúcnosti už nemusia opakovať. Ak pravicový, jasne protificovsky vyhranený volič nechcel, aby jeho hlas prepadol, nemal veľa možností, komu dať svoj hlas. Procházkova Sieť svojím lavírovaním potenciálny elektorát vohnala do náručia Sulíka a Matoviča.

Druhý špecifikom týchto volieb bola kampaň založená na tzv. imigračnej hrozbe. V súčasnosti však Sulík ani zďaleka nie je jediný, kto vsadil na protieurópsku a protiimigračnú rétoriku. Teraz, keď sa na parlamentárnej pôde ocitli extrémisti, je zrejmé, že mu uberú vietor z plachiet, lebo tento typ voličov nebude mať dôvod voliť salónneho euroskeptika.

V prípade, že sa na politickej scéne objaví umiernená pravicová strana, ktorá zaplní medzeru po SDKÚ, sulíkovci budú mať opäť problém. To čo si nepripúšťa šéf SaS, opojený dvojciferným výsledkom, si však zrejme dobre uvedomujú jeho stranícki kolegovia z „občiansko-liberálneho tábora“.

Tu však treba povedať, že snaha premeniť SaS na relevantný pravicový subjekt je kvadratúrou kruhu. Treba uznať, že Sulík je skutočne hlavným prúdom v SaS, čo potvrdzuje aj najväčší zisk preferenčných hlasov (179 249). Druhá Nicholsonová mala o polovicu menej (84 963) a až v poradí tretí bol Mihál (71 357). Bez neho je teda existencia SaS nepredstaviteľná.

Na druhej strane, ak bude pokračovať v nastúpenom trende a zakaždým, keď sa v strane objaví náznak nespokojnosti, okamžite takýmto spôsobom zakročí, poľahky sa mu môže stať, že sa v nej ocitne úplne sám so svojimi nohsledmi. No a Galko a spol. ho určite z biedy nevytrhnú.

Na základe doterajších skúseností vieme, že strany jedného muža majú podenkový život. Dokázať skĺbiť rôzne názorové prúdy pod jednou strechou nie je jednoduché. Pokiaľ však liberáli nenájdu spoločnú reč, poľahky ich môže postihnúť osud FDP. Nemeckí liberáli v roku 2009 dosiahli historicky najlepší výsledok (14,6 %), no už o štyri roky sa nedostali ani do parlamentu.

A to sa pokojne môže stať aj SaS, lebo pri vysokej „prelietavosti“ slovenských voličov je dosť možné, že tí uprednostnia kultivovanejšiu pravicovú alternatívu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Jozef Mihál #SASKA