Doba konšpiračná

Nikdy predtým neboli informácie tak ľahko dostupné, čo môže vzbudzovať predstavu, že sme dospeli do „éry rozumu“. Opak je však pravdou: nad raciom v mnohých prípadoch stále víťazia bludy a konšpirácie.

24.05.2016 07:00
debata (26)

Paradoxom dnešnej doby je, že o čo viac majú ľudia informácií, o to menej dokážu vyselektovať relevantné správy, a najmä posúdiť, či ide o dôveryhodný zdroj.

Jednoducho sa v prívale informácií strácajú. V ére internetu a sociálnych sietí sa preto obzvlášť darí rôznym konšpiračným teóriám. Ľudia zneistení katastrofickými správami z celého sveta, hľadajú „istotu“. Odmietajú akceptovať, že niečo by sa mohlo stať len tak. Prvok náhodnosti si nepripúšťajú a za všetkým sa snažia vidieť nejakú manipuláciu a sprisahanie.

Tak napríklad na Slovensku dodnes mnohí nechcú uveriť, že Milan Rastislav Štefánik v roku 1919 havaroval, lebo sú presvedčení, že jeho lietadlo bolo zostrelené.

Výskumy ukazujú, že pribúda tých, ktorí veria konšpiračný teóriám. Žiaľ, Slovensko nie je výnimkou. Podľa výskumu SAV z roku 2014 takmer polovica opýtaných (45,4 %) súhlasí s názorom, že „skutočnosť je zväčša iná, než sa nám podsúva, svetom hýbu mocné tajné skupiny podľa utajeného scenára“.

A čo je azda najviac znepokojivé, vzdelanie pri konšpiračných presvedčeniach nehrá významnejšiu úlohu, rezistentní voči nim sú iba starší ľudia, čo možno pripísať tomu, že menej používajú internet.

Snažiť sa v takomto prostredí šíriť objektívne informácie je priam sizyfovská úloha. V žiadnom prípade by sme sa jej však nemali vzdať. Štát by sa preto v čo najväčšej miere mal snažiť prispievať k šíreniu serióznych vedeckých publikácií. Každá bitka sa vedie v hlavách, ak túto prehráme, tak je s nami koniec.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #knihy #konšpiračné teórie