Hlas rozumu

„Nemecko sa nemôže stáť arabským štátom. Nemecko je Nemecko.“ Hoci tieto slová znejú ako slogan z mítingu populistickej Alternatívy pre Nemecko, ich autorom je sám dalajláma. Veľký bojovník za ľudské práva týmto kritickým výrokom mnohých prekvapil. Od človeka, ktorý je sám vyše 50 rokov utečencom, by také slová asi nik nečakal.

01.06.2016 22:00
debata (5)

Najvyšší tibetský duchovný vodca však jedným dychom dodáva: „Keď sa pozrieme do tváre všetkých utečencov, najmä žien a detí, môžeme z nich vycítiť ich utrpenie. Človek, ktorý má len trochu viac šťastia, má povinnosť utečencom pomôcť. Na druhej strane je ich v Európe momentálne až priveľa.“

Zvykli sme si už, že emóciami vybičované diskusie o utečencoch sa vedú z pozícií pripomínajúcich zákopovú vojnu: na jednej strane stoja „vítači“ hlásajúci, že žiadny utečenec tu nie je ilegálne, a na druhej strane odporcovia, ktorí sa obávajú islamizácie Západu. Čosi nám síce napovedá, že svet nemôže byť iba čierno-biely. Musí predsa existovať aj niečo iné. Lenže rev oboch táborov všetko prehluší.

A keď zrazu zaznie hlas rozumu, navyše od nespochybniteľnej autority, sme z toho zaskočení. Pritom od samého začiatku je zrejmé, čo by mal byť náš spoločný imperatív: pomáhať, ako sa len dá, no zároveň mať na pamäti zmysel pre primeranosť, pokiaľ ide o počet imigrantov prichádzajúcich do Európy. Keď je totiž niečoho priveľa, tak to neveští nič dobré.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #dalajláma