Sultán sa hnevá

Pravda býva nepríjemná a ten, kto sa ju odváži povedať, si vždy koleduje, že sa niekomu znepáči. Keď nemecký Spolkový snem minulý týždeň prijal rezolúciu, v ktorej označil masové vyvražďovanie Arménov za genocídu, reakcia prišla okamžite.

07.06.2016 12:00
debata (5)

Nechutné titulky tureckých novín zobrazujúcich Merkelovú s hitlerovskými fúzikmi a s hákovým krížom patria ku koloritu protinemeckej propagandy, s ktorou sme sa v minulosti stretli už aj v Grécku či v Poľsku.

Teraz sa však do hysterickej kampane zapojil aj sám turecký prezident. Vzhľadom na to, že u Erdogana sa v poslednom čase prejavujú čoraz viac autoritárske tendencie, to ani neprekvapuje.

Keď sa tento novodobý sultán vládnuci pevnou rukou celému štátu pýta, či poslanci tureckého pôvodu, ktorí v Bundestagu hlasovali za rezolúciu, sú vôbec Turci, a odporúča im, aby išli na krvné testy, z diaľky akoby znela ozvena dávnych čias, keď slová krv, pôda a česť boli súčasťou inej totalitnej ideológie.

Krajina, v ktorej postupne ovládol bezpečnostné zložky a justíciu, v ktorej dochádza k prenasledovaniu oponentov a v ktorej je ohrozená sloboda slova, sa k totalitnému predobrazu míľovými krokmi blíži.

EÚ by si preto mala spytovať svedomie, či neurobila chybu, keď sa prostredníctvom tejto krajiny snaží vyriešiť utečeneckú krízu a v podstate jej zverila zabezpečenie ochrany svojich vonkajších hraníc. Nehovoriac o tom, či má byť takáto krajina kandidátom na členstvo v únii.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Angela Merkelová #genocída #Recep Tayyip Erdogan