Na plný plyn

Slovenská ekonomika šliape na plný plyn. V uplynulom štvrťroku rástla najrýchlejšie z krajín EÚ, čo sa odráža aj na klesajúcej nezamestnanosti. Ak sa nevyskytnú nejaké zásadné problémy (a zatiaľ tomu nič nenasvedčuje), počet ľudí bez práce by tak o dva roky mohol klesnúť na historicky najnižšiu úroveň.

08.06.2016 10:00
debata

Sedempercentnú nezamestnanosť sme tu mali naposledy pred krízou v roku 2008. Ukazuje to na dve veci: sociálnejší Zákonník práce a vyššia minimálna mzda nemajú negatívny vplyv na zamestnanosť, ako sa nám snažia nahovoriť niektorí analytici a zamestnávatelia. Otvorená ekonomika, akou je tá slovenská, v oveľa väčšej miery závisí od globálnych trendov.

Sme svedkami jedinečného úkazu: spolu s rastom hospodárstva klesá nezamestnanosť a rastú aj mzdy. Náreky, že kvôli vyšším platom budú musieť zamestnávatelia prepúšťať, sa ukazujú ako plané. Naopak, Slovensku hrozí, že čoskoro dôjde úplnému vyčerpaniu pracovného trhu.

Nedostatok vhodných pracovných síl bude vytvárať tlak na rast miezd. No nie všetci z toho budú profitovať.

Sľubné vyhliadky totiž stále kazia obrovské regionálne rozdiely. Kým napríklad okres Galanta predminulý mesiac pokoril v miere nezamestnanosti Bratislavu, tak v Rimavskej Sobote môžu o cifre 4,04 % iba snívať. Nezamestnanosť tu v apríli dosiahla 26,43 %.

V hladových dolinách sa z pohľadu občanov takmer nič nezmenilo. Na to, aby sa celé Slovensko viac podobalo na Galantu ako na Rimavskú Sobotu, bude musieť štát vynaložiť oveľa viac prostriedkov na aktívnu politiku trhu práce.

Až potom blahodarné účinky rastu pocítia skutočne všetci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #HDP #slovenská ekonomika