Z hlavy na nohy

Na Slovensku sme zažili aj také časy, keď sa štátne nemocnice, podobne ako predtým roľnícke družstvá, komplexne zbavovali „pridruženej výroby“.

10.06.2016 22:00
debata (3)

Pod falošným heslom Musíme sa starať predovšetkým o našich pacientov poprenajímali priestory súkromným poskytovateľom zdravotných služieb, ako sú laboratóriá, dialýzy, špecializované ambulancie, záchranky, ale aj stravovacie zariadenia či parkoviská. Pochopiteľne, z finančného hľadiska išlo o hrozienka z koláča, ktoré mimoriadne zachutili rozličným firmám. Tie potom rýchlo zbohatli. A nemocnice? Až ich opakované zadlžovanie mnohým otvorilo oči. Pravdaže, najlukratívnejšie činnosti už mali pod palcom iní „reformátori“.

Podobný osud čakal aj verejné lekárne. V čase ministrovania Rudolfa Zajaca ich tak isto ponúkli súkromníkom. Pritom nemocnice aj s priľahlými poliklinikami sú pre prevádzkovateľov lekární priam eldorádom, veď denne sa tam otočia stovky pacientov, chorých a ich príbuzných. Prečo by mali lieky naháňať po meste, keď tu to majú všetko pod jednou strechou?

Pred troma rokmi obnovili vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici vlastnú lekáreň. Samozrejme, že je zisková, vlani dosiahla obrat 5,8 milióna eur! Touto cestou sa vybrali i v Žiline. Nový minister zdravotníctva teda má pozitívne precedensy a dobre rozhodol, keď ostatným veľkým nemocniciam nariadil, aby postupovali obdobne. Zrejme pri lekárňach nezostane. Už sa hovorí aj o ziskových laboratóriách a diagnostických vyšetreniach. Ak to bude na prospech financovania zdravotných zariadení a zlepšenia služieb pacientom, tak prečo nie? Rozličné loby sa za uplynulé roky nabalili viac než dosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lekárne #Tomáš Drucker