Kto pravdu hľadá a kto ju má

Keď v športe niekomu dokážu, že podvádzal, tak mu odoberú medailu. Lance Armstrong, ktorému kvôli dopingu odobrali spätne všetky tituly z Tour de France, o tom vie svoje...

14.06.2016 09:00
debata (20)

Aj keď ocenenie Biela vrana udeľované tým, ktorí preukázali občiansku statočnosť, nie sú žiadne preteky, ľudia zodpovední za udeľovanie tejto ceny sa ocitli pred dilemou, ako sa zachovať k niekomu, kto upozornil na chybu, no predtým sám pochybil.

Chtiac-nechtiac sa ocitli v situácii, kde existujú iba zlé a ešte horšie riešenia. Rada Bielej vrany sa rozhodla pre tú druhú možnosť. Namiesto toho, aby Alanovi Suchánkovi ocenenie odobrala, lebo zistila jeho zlyhanie, jej členovia odstúpili, čím síce priznali vlastnú chybu, ale na samotnej veci to v konečnom dôsledku nič nemení. Cenu dostal niekto, kto jej nebol hoden, takže toto ich spoločné gesto zaváňa alibizmom.

Situáciu v podstate zachránil až samotný Suchánek, ktorý mal toľko chochmesu, že sa ocenenia sám vzdal.

Celá záležitosť však ukazuje na jednu dôležitú vec: to, ako narábame s faktami. Ak si niekoho zaškatuľkujeme ako nedôveryhodnú osobu – a tou v tejto kauze bola bývalá riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková (ktorá však upozornila na predchádzajúci nevýhodný nákup CT, v ktorom figuroval Suchánek), tak privierame oči pred faktami, ktoré nám nehrajú do karát.

Parafrázujúc jedného z členov komisie: takýmto spôsobom sa nehľadá pravda, ale iba sa potvrdzuje, že niekto pravdu má.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Biela vrana #Alan Suchánek