Pod dvojitým tlakom

Teroristi si Turecko „obľúbili“. Za uplynulý rok sa v ich hľadáčiku ocitlo hneď 12-krát. Útok na istanbulskom letisku bol však z viacerých dôvodov mimoriadny – nielen čo sa týka počtu obetí, ale predovšetkým tým, že teroristi si vybrali strategicky veľmi citlivé miesto.

30.06.2016 09:00
debata (2)

Už teraz je Istanbul prestupnou stanicou pre mnohých Európanov cestujúcich najmä smerom na východ. Atatürkovo letisko patrí k najväčším v Európe (hneď za letiskom Heathrow a parížskym letiskom Charlesa de¤Gaulla). Atentát preto spôsobí ťažkú finančnú ranu pre rýchlo rastúce Turkish Airlines a zároveň vyvolá strach u potenciálnych turistov, čím sa škody znásobia.

Otázkou však zostáva, prečo sa táto donedávna relatívne bezpečná a turisticky obľúbená krajina zmenila na sud s pušným prachom. Dôvodov je hneď niekoľko.

Pokaľ ide o tzv. Islamský štát pôsobiaci najmä v susednej Sýrii, Ankara žne iba to, čo zasiala. Po tom, čo na jar roku 2011 sýrska vláda tvrdo potlačila protesty, ktoré boli súčasťou tzv. arabskej jari, sa Turecko všemožne usilovalo zvrhnúť režim Bašára Asada. V tejto snahe stvorilo Golema, od ktorého však stratilo šém.

Akokoľvek sa Erdogan snaží hrať na islamistickú nôtu, z pohľadu džihádistov je to odpadlík. A keďže Turecko má so Sýriou zhruba 800 km dlhú a značne priepustnú hranicu, je prvé „na rane“.

Desaťročia útlaku Kurdov prinášajú tiež svoje ovocie. Toto rozdelené etnikum, na ktoré veľmoci po 1.¤svetovej vojne akosi pozabudli, vycítilo historickú príležitosť na zjednotenie a dáva o sebe vedieť s rovnakou intenzitou ako islamisti.

Turecko je tak pod dvojitým tlakom a dá sa predpokladať, že ten bude pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #teroristi #Turecko #Istanbul