Vitajte v ťažkých časoch!

Keď pred mesiacom premiér Robert Fico v Bruseli vyhlásil, že „počas nadchádzajúceho predsedníctva v Rade Európskej únie nemienime otravovať európsky priestor domácimi politickými turbulenciami“, jeho slová neboli primárne adresované Junckerovi. Bol to skôr odkaz pre domácu opozíciu, ktorý sa dal čítať takto: vláda je jednotná, a preto žiadne rošády nečakajte.

30.06.2016 22:00
debata (9)

Je zrejmé, že české predsedníctvo v prvom polroku 2009, počas ktorého sa rozpadla Topolánkova vláda, je pre Ficov kabinet dostatočným varovaním. Z tohto hľadiska je veľmi nepravdepodobné, že by sa v najbližších šiestich mesiacoch mohlo udiať čokoľvek, čo by vnútorne oslabilo vládu. Aj keď opozícia sa bude všemožne snažiť, Fico a spol. atakom odolajú. Ide o prestíž. A keďže malým národom obzvlášť záleží na vlastnom obraze, bude sa vláda snažiť prezentovať krajinu smerom navonok čo v najpozitívnejšom svetle.

Napriek nespochybniteľným „kvalitám“ Richarda Sulíka pri „povalení“ Radičovej vlády tentoraz jeho úsilie nebude korunované úspechom.

Slovensko, ktoré sa dnes prvýkrát ujíma predsedníctva v Rade EÚ, sa však turbulenciám nevyhne. Od Holandska preberáme štafetu azda v najťažšej situácii, v akej sa doteraz EÚ nachádzala, preto Fico potrebuje mať na domácom fronte pokoj.

A hoci sme si pripravili viaceré priority – hospodársky rast, jednotný digitálny trh, budovanie energetickej únie či migračná politika – v podstate všetky zatienil brexit.

V týchto ťažkých časoch pre Európsku úniu by sme sa v prvom rade mali snažiť prispieť k upokojeniu situácie. Ako všetkým odkázal doyen nemeckej politiky Helmut Kohl: namiesto vyvíjania tlaku na Veľkú Britániu by si Európa mala v pokoji vydýchnuť. Znamená to urobiť krok späť a pokračovať takým tempom, ktoré bude prijateľné pre všetkých.

V nadchádzajúcich mesiacoch sa preto bude najviac skloňovať slovo konsenzus. Bolo by nepochopením našej pozície, že keď teraz predsedáme EÚ, otriasajúcej sa v základoch, zohráme úlohu akýchsi „krízových manažérov“. Prostredníctvom nášho riadenia by sme sa mali snažiť skôr o sprostredkovanie konsenzu medzi jednotlivými členskými krajinami.

Bude to o to ťažšie, že v domácej politike je snaha dohodnúť sa a dospieť k všeobecne prijateľnému kompromisu vnímaná skôr ako slabosť a preferované sú skôr silové riešenia. O úspechu či neúspechu nášho predsedníctva však rozhodne predovšetkým naša schopnosť byť kvalitným mediátorom.

Niet pochýb, že z organizačnej stránky predsedníctvo zvládneme – schopných úradníkov, ktorí pracujú na jeho príprave, je na našich ministerstvách dos­ť.

Obavy skôr vzbudzujú niektorí naši politici, ktorí majú voči únii silácke reči, no slabšie vedomosti. Mnohí majú zmätok v tom, čomu to vlastne ideme „šéfovať“. Ak predsedníctvo zvládneme, tak azda o pol roka budú vedieť aspoň to, aký je rozdiel medzi Európskou radou, Radou Európy a Radou EÚ…

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #opozícia #Igor Matovič #predsedníctvo v Rade EÚ