Svet bez sestier

Dnes chýba na Slovensku okolo 12-tisíc zdravotných sestier. Stavovské organizácie a odbory na tento hrozivý stav upozorňujú prinajmenšom desaťročie, ale akosi nikoho to neznepokojuje.

04.07.2016 08:00
debata (7)

Dievčatá o zdravotné školy neprejavujú mimoriadny záujem. A keď, tak s perspektívou ísť pracovať na Západ. Prepočítali sa aj tí, čo sa protestujúcim sestrám či dokonca aj lekárom vyhrážali, že ich masovo nahradia Ukrajinci. Nestalo sa…

Situácia je o to zložitejšia, že v najbližších rokoch môže prísť ku zvratu. V zdravotníctve pracujú posledné početne a profesionálne silné ročníky. Keď tie odídu na zaslúžený odpočinok, tak skutočne nastane veľký chaos. Najbližšie k nemu teraz zrejme má tradične špičkové interné v starej dobrej bratislavskej nemocnici na Mickiewiczovej. Z dvoch kliník už od vlaňajšieho septembra jedna ide iba na „polovičný plyn“. Príčina? Dlhodobý nedostatok sestier. Teraz riešia, že by obe interné kliniky spojili do jednej, čo v slovenčine znamená, že by jedna celkom zanikla.

Pritom chorých je veľa, viac-menej berú na lôžko akútne stavy, ktoré zase po operácii majú tendenciu čím skôr poslať domov. Takže roboty je dosť, chýbajú len ľudia, teda sestričky. Ako riešenie sa ponúka aj príklad z Česka. Zdravotníckym asistentom, ktorí zložili maturitu, nedávno dali vyššie kompetencie, takže môžu vykonávať ošetrovateľstvo ako sestry.

Ak sa rozhodnú pre reorganizáciu, teda zlúčenie dvoch kliník, pacientov neubudne a sestier bude iba dočasne dosť, lebo aj na ostatných oddelenia hlásia ich nedostatok. A tak budú opäť tam, kde boli na začiatku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry