Stop hazardu

Za uplynulých 26 rokov sa herne po slovenských mestách rozšírili ako rakovinový nádor. A hoci asociácia prevádzkovateľov tvrdí, že ich počet za posledný rok klesol, stále viac blikajúcich svetiel, farebných nápisov a okien zalepených nepriehľadnou fóliou svedčí o niečom inom. Najmä naše hlavné mesto pripomína miestami Las Vegas.

14.07.2016 22:00
debata

V minulosti sa už síce sprísnili pravidlá prevádzkovania hazardu, ale paradoxne, dostupnosť výherných prístrojov alebo terminálov videohier sa zvýšila, lebo v prevádzkach, ktoré nie sú oficiálnymi herňami, je možné umiestniť maximálne dve takéto zariadenia. A tak sa automaty rozšírili aj do ďalších reštaurácií a krčiem…

Tam, kde boli predtým potraviny, banky či kníhkupectvá, teraz zúfalci v nádeji na rýchle zbohatnutie kŕmia „výherné“ hracie automaty. Zavádzajúci je už samotný názov, lebo z princípu v nich nik nemôže zbohatnúť. Napriek tomu ľudia v herniach skúšajú šťastenu a neraz tam nechávajú všetky peniaze, ba aj sociálne dávky.

Novela zákona o hazardných hrách by mala zamedziť ožobračovaniu týchto ľudí. No tak ako v mnohých iných prípadoch na Slovensku aj teraz bude veľa závisieť od toho, akým spôsobom sa bude litera zákona dodržiavať.

Skutočnú možnosť stopnúť hazard však majú v rukách samotní obyvatelia miest a obcí. Niekoľko úspešných petičných kampaní dáva nádej, že aj niektoré slovenské mestá sa vyberú v šľapajach Brna, kde hazard kompletne zakázali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #herne