Daňová nerovnosť

Veľa sa hovorí o príjmovej nerovnosti. Bohatí bohatnú a chudobní chudobnejú, znie vo svete, ale aj na Slovensku.

19.07.2016 09:00
debata (5)

Aj keď kapitalizmus má aj mnohé výhody, príjmová nerovnosť je poruchou celého systému, pretože dosahuje obrovské rozmery. Pár ľudí má toľko, čo polovica ľudí v republike, ktorí len drú a nemajú aj tak dokopy skoro nič. Na Slovensku dlho panuje aj daňová nerovnosť. Bohatí ľudia neplatia často žiadne dane, a chudobným štát z platu (ceny práce) vezme celú polovicu. Kto však má peniaze, založí si biznis, zamestná sa vo vlastnej eseročke a okrem minimálnych zdravotných odvodov neplatí štátu dokopy nič.

Najvyššia trieda sú akcionári veľkých firiem. Mnohí z nich si postavenie tvrdo vybojovali, ale aj tak by z veľkých zárobkov mali platiť viac. Preto je logické, že vláda ide zaviesť 15-percentnú daň z dividend, ktorá má ročne do štátnej kasy priniesť skoro štvrť miliardy eur.

Investori budú hľadať kľučky, aby sa zdaneniu dividend vyhli, ale tí najväčší nebudú mať príliš na výber. Daň z dividend majú aj iné krajiny a na Slovensku je pracovná sila podobne kvalitná ako napríklad v Nemecku, ale platy sú tu stále 4-násobne nižšie. Štát musí popri väčšom daňovom zaťažení boháčov však ešte ukázať, že peniaze vie rozumne využiť napríklad na ešte početnejšie stavby diaľnic, či kvalitnejšie školstvo a efektívnejšie zdravotníctvo. Riešiť príjmovú nerovnosť aj zmenou daní by potom bolo plne oprávnené.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #príjmová nerovnosť