Vyvetrajme

Býva to zväčša smutné rozprávanie. O tom, ako niekto v sebe objaví čosi nepredstaviteľné, cudzie, až kým pochopí, že práve to je vo svojej podstate on(a). Nasleduje šok a možno aj boj v užšom, rodinnom kruhu a potom studený múr nepochopenia a cynizmu na širšej verejnosti. Či a ako si zmeniť pohlavie dané matkou prírodou akosi omylom.

25.07.2016 09:00
debata

Transrodových osôb nie je veľa, ale aj oni, tak ako každý iný, majú právo na hľadanie šťastia a pokoj vo svojom živote. V posledných rokoch sa pod vplyvom určitej osvety na Slovensku pozvoľna mení vzťah väčšiny populácie k nim, ako aj k ostatným LGBTI osobám. Lenže práve trans ľudí na konci tejto strastiplnej cesty k zmene čaká niečo, čo sa nedá označiť ako záverečná skúška, ale ako brutálny zásah do ich najintímnejši­eho Ja.

Po dlhých mesiacoch hormonálnej liečby a viacerých chirurgických úkonoch sa na vydanie nových idetinfikačných dokumentov bezpodmienečne vyžaduje lekárske potvrdenie o jednoznačnom odstránení plodnosti. Napriek tomu, že sú aj takí, čo to nechcú dotiahnuť až do nezvratného stavu. Vo veterinárstve sa tento úkon označuje ako kastrácia. Na Slovensku sa však vyžaduje i od trans ľudí. Jej vynucovanie Výbor OSN pre odstránenie diskriminácie žien charakterizuje ako druh mučenia a výrazne vyzval menovite aj našu republiku, aby prestala s takýmito stredovekými praktikami.

Pritom sa nedokázalo, že by existovali legislatívne rozhodnutia, ktoré by vyžadovali od občanov, aby sa vzdali svojho pohlavia. Zrejme ide „iba“ o vnútorné predpisy viacerých rezortov zo starších čias. A to je predsa neprijateľné! Viaceré úrady by mali svoje zatuchnuté zásuvky poriadne vyvetrať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #transrodové osoby #LGBTI+