Koleso pre druhý pilier

Druhý pilier sa takmer utopil. S vládnou novelou zákona mu hádžu záchranné koleso a zároveň by sa mohli odstrihnúť závažia, ktoré ho potápali. Keď systém pred rokmi odštartoval, bol to veľký boom.

31.07.2016 15:00
debata (2)

Každý chcel mať švajčiarsky dôchodok. Iba komerčné správcovské spoločnosti už vtedy vedeli, že skôr ide o ich švajčiarske zisky. Správcovia penzií dávali sprostredkovateľom štedré odmeny za každého poistenca a neskôr si to vynahradili na poplatkoch.

Prečítajte si článok: Druhý pilier: Penzie aj peniaze na ruku

Toto prakticky pokračuje po tom, čo komerčné poisťovne začali z úspor vyplácať prvé penzie. Boli nízke, išlo o frašku. Marže poisťovní boli zase na tom až podozrivo dobre.

Háčik teda bol najprv v slabom zhodnotení úspor, vo vysokých poplatkoch a teraz je v ziskoch súkromných poisťovní. Najnovšia novela ich môže donúť, aby sa uspokojili s nižšími maržami. Penzista si overí, aký dôchodok z úspor dostane, a môže si zvážiť, že sa radšej uspokojí s priemernou penziou a úspory z druhého piliera si dá vyplatiť v hotovosti.

Biznis nie je charita a v mnohých oblastiach je veľmi tvrdý. To, že pod hrozbou odchodu klienta môže ísť marža dole, dokazuje napríklad zvýšená konkurencia v prípade mobilných operátorov.

Pri penziách by však štát mal stále zvažovať, či z úspor z druhého piliera nebude vyplácať penzie aj štátna Sociálna poisťovňa. Zdravá súťaž s komerčným sektorom by zase štátnej inštitúcii len a len prospela.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodky