Nie sú čísla ako čísla

Ministerstvo financií dalo tento rok prvý raz návrh štátneho rozpočtu bez čísiel. Povinnosť zverejniť prvé návrhy do 15. augusta chce zrušiť a rozpočet verejnosť uvidí prvýkrát až v septembri či októbri tak, aby ho vláda stihla poslať do 15. októbra do parlamentu.

04.08.2016 12:00
debata (1)

To, že letné návrhy rozpočtov boli len formalita a príležitosť pre niektorých analytikov kritizovať, je jasné už dávno. Najmä keď nastupuje nová vláda, je logické, že chce robiť rázne opatrenia na začiatku vládnutia a tie si treba v koalícii vydiskutovať.

Nebolo to inak napríklad ani pri nástupe Radičovej vlády v roku 2010, ktorá v auguste dala na stôl iba akýsi deravý nástrel rozpočtu. Až v septembri spustila spŕšku konsolidačných opatrení a oznámila rast asi všetkých spotrebných daní, čo existujú.

Na druhej strane Peter Kažimír je ministrom financií piaty rok a rozpočtu bez čísiel sa mohol vyhnúť. Novelizovať zákon s tým, že sa bude predkladať do vlády v septembri, sa mohlo už vlani. Aj tak rezort financií na jar predkladá program stability, ktorý je výhľadovým dokumentom o tom, kde verejné financie sú a kam smerujú. Opatrenia na príjmovej a výdavkovej strane by mali do tohto rámca zapadnúť, ale najprv sa musia dohodnúť.

Či bude návrh rozpočtu v auguste, septembri alebo októbri, nič to nemení na tom, že súčasná vláda by mala ísť ráznejšie za dostavbou diaľnic, za lepším zdravotníctvom, školstvom či nižšími odvodmi pre zamestnancov. Tieto dlhodobé reformy môžu ísť aj na úkor deficitu, ktorý sa dá zmraziť v záujme výhodných investícií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #ministerstvo financií