Trumpove trampoty

Odpor, ba priam nenávisť voči Hillary Clintonovej dokázali stmeliť rozhádaných republikánov natoľko, že na nominačnom zjazde sa napokon jednoznačne postavili za kontroverzného Donalda Trumpa. Ešte minulý týždeň sa dokonca zdalo, že jeho vyhliadky na víťazstvo vo voľbách sú viac ako nádejné.

05.08.2016 22:00
debata (13)

Pre mnohých voličov je totiž nemastná-neslaná Hillary len ťažko stráviteľná. Zatienila ju dokonca aj Michelle Obamová, ktorá na zjazde vo Filadelfii svojím jednoduchým, no o to úprimnejším prejavom zanechala v poslucháčoch takú silnú emocionálnu stopu, že si nejeden musel v duchu povedať: „To by bola prezidentská kandidátka!“

Lenže do volebného súboja ide Hillary. Tá je síce najmenej obľúbenou demokratickou kandidátkou v novodobej histórii, no po zjazde demokratov, na ktorom načrtla optimistickú víziu Ameriky, sa karta začala obracať. Jej popularita prudko stúpla a podľa serveru RealClearPoli­tics.com momentálne vedie v pomere 47,4 ku 40,7.

Trumpov pád v prieskumoch môže signalizovať, že voliči trpiaci únavou z tradičnej politiky, predsa len ešte dokážu rozlišovať, kto pre Spojené štáty predstavuje „menšie zlo“.

Príčin, prečo popularita Donalda Trumpa klesá, je niekoľko. Asi najviac si v uplynulých dňoch pohoršil tým, že zosmiešnil matku zabitého moslimského vojaka. Zašiel priďaleko. Verejnosť je síce vo vzťahu k moslimom rezervovaná, no Američania sú patrioti. A keď sa niekto začne vysmievať matke mladého muža, ktorý bojoval a padol za svoju vlasť v Iraku, tak sa mu to len tak neprepečie.

Je dosť možné, že práve tento exces viedol Richarda Hannu – republikánskeho kongresmana s libanonskými koreňmi – k rozhodnutiu, že v novembrových voľbách dá svoj hlas Clintonovej. Je viac ako pravdepodobné, že tento konzervatívny člen Snemovne reprezentantov nebude jediný z tábora republikánov, kto podporí Trumpovu demokratickú konkurentku. Viacerí už svoje výhrady naznačili, no zatiaľ to neurobil nik tak verejne ako Hanna.

Na excentrického miliardára sa chystá tvrdo zaútočiť aj šéf Republikánskej strany Reince Priebus. Ak to urobí, tak to bude pre Trumpa tvrdá rana. Odkaz voličom, že za ním nestojí ani čelný predstaviteľ republikánov, môže voličov zneistiť.

Sú to však najmä zahraničnopolitické otázky, pre ktoré by v Bielom dome radšej videli Hillary aj niektorí republikáni. Pokiaľ Trumpova výzva, aby mu Rusi poslali Clintonovej e-maily, mohla byť vnímaná len ako zlý žart, tak otázka načo sú USA atómové zbrane, keď ich nemôžu použiť, je výrokom, po ktorom zákonite zamrazí.

Faktom však je, že súhlas s ruskou anexiou Krymu a spochybňovanie záväzkov USA voči spojencom v NATO, desia skôr Európanov, no zjavne menej trápia bielych príslušníkov robotníckej triedy, ktorí patria k jadru Trumpových voličov. Tých zaujíma skôr vlastná bezpečnosť.

A o ich hlasy pôjde. No keď už aj animovaná postavička Homera Simpsona, ktorý je stelesnením americkej priemernosti, volí demokratov, hádam rovnakí postoj zaujmú aj modré goliere, ktoré reprezentuje…

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump