Vyvinutá situácia

Minister dopravy a nový šéf strany Sieť Roman Brecely pred rokovaním vlády nevylúčil, že to bola jeho posledná účasť na schôdzke kabinetu. Nezabudol však dodať, že je to vraj hypotetická otázka: „Uvidíme, ako sa situácia vyvinie.“

17.08.2016 22:00
debata (8)

Nuž, ak odpoveď na túto „hypotetickú“ otázku nepozná predseda strany, ktorý v parlamente momentálne disponuje dvomi poslaneckými mandátmi, potom ju už poznať nemôže naozaj vôbec nikto. Alebo ju poznajú všetci a ide iba o to, kto ju prvý povie nahlas.

Jediné, čo môže Brecelyho ešte udržať v pozícii člena vládnej štvorkoalície, je výsledok úvahy premiéra Roberta Fica o tom, či pre vládu nie je lepšie mať v parlamente k dispozícii 81 hlasov ako 79. Na vládnutie stačí oboje, tá prvá možnosť je však predsa len o mak komfortnejšia. I keby sa však koalícia rozhodla formálne podržať medzi sebou vyhasínajúcu ministranu, ťažko si predstaviť, že tie dva hlasy v Národnej rade SR budú mať pre ňu cenu ministerstva a množstva inštitúcií, ktoré sa od neho odvíjajú (Národná diaľničná spoločnosť a podobne).

Hoci Béla Bugár, ktorý sa dohodol s Andrejom Hrnčiarom na adoptovaní pätice bývalých poslancov Siete a ich začlenení do parlamentného klubu Most-Híd, sa pri komentovaní tejto témy držal spiatky, svoje predstavy napokon popísal dosť zreteľne. Ak sa Most-Híd stane v Národnej rade rovnako silným subjektom ako SNS, bude si nárokovať ministerstvo dopravy. Na páde strany Sieť a následných logických konzekvenciách v skutočnosti nič hypotetického nie je. Brecelyho situácia sa už „vyvinula“.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sieť #Roman Brecely