Od pätnásť k desiatim

Vládna trojkoalícia práve zažíva ďalšiu minidrámu, ktorá sa zrejme skončí skôr, ako by si ju verejnosť mohla všimnúť. Náhly odpor strany Most-Híd k zavedeniu 15-percentnej dane z dividend sa nečakane rýchlo stretol s ústretovosťou vládnych partnerov: na kompromisnej sadzbe 10 percent sa najskôr dohodnú Smer, SNS i Most. A pôjde sa ďalej. Škoda, pretože daň z dividend si väčšiu publicitu zaslúži.

23.08.2016 12:00
debata (7)

Každá firma dosahujúca zisk odvádza daň, zdalo by sa teda, že ak sa zdania ešte aj dividendy (čiže podiely z už raz zdaneného zisku), dochádza k zdvojenému zdaneniu. Lenže akcionári firmy, ktorí dividendy dostávajú, nie sú totožní s firmou samotnou. Môžu to byť fyzické osoby, ale aj nejaká iná firma, čo je, mimochodom, prípad väčšiny našich najväčších podnikov.

Veľké spoločnosti a niektoré spriaznené think tanky spustia nepochybne žalospevy o tom, ako sa na Slovensku opäť zhoršuje podnikateľské prostredie.

Nie je to skrátka ten istý príjem: prijímatelia sú rôzni. Ak by sme chceli rigidne vylúčiť každé takéto „zdvojené“ zdanenie, potom ako je možné, že svojou zdanenou výplatou pomáhame maloobchodníkom k ziskom, ktoré musia zasa zdaniť…

Neexistuje tu skrátka žiaden prvotný „daňový hriech“, ktorý by sa dal vyčleniť a od neho potom odvodzovať všetko ostatné. Daň je cena za služby štátu a keďže každý ich využíva po svojom, každý si ich aj predpláca sám za seba. Firma ako právnická osoba, akcionár ako fyzická či právnická osoba, zamestnanec zo svojej mzdy, obchodník zo svojho zisku a tak ďalej.

Natíska sa tu len jedna otázka. Ak je dividenda príjem ako každý iný, prečo potom už pôvodný návrh vládnej koalície rátal so sadzbou 15 percent, a nie 19 a viac percent, čo sú sadzby daní z príjmu fyzických a právnických osôb u nás?

To nie je vec ideológie, ale transparentnosti systému: v mnohých krajinách, v ktorých majú odstupňované sadzby daní z príjmu, majú presne rovnako odstupňované aj sadzby daní z dividend (čiže príjmu z kapitálu).

Čo si potom pomyslieť o možnom vládnom kompromise 10-percentnej sadzby? Len to, že to dopadne ako už neraz predtým. Za zvuku veľkých fanfár sme pred časom „znovuzaviedli“ daňovú progresivitu – z ktorej sa však vykľula akurát jedna základná a jedna mierne zvýšená sadzba. Keby sme mali naozaj progresívny daňový systém, možno by dnes nebolo treba vymýšľať rôzne dodatočné a mimoriadne odvody pre firmy vybranej veľkosti.

Veľké spoločnosti a niektoré spriaznené think tanky spustia nepochybne žalospevy o tom, ako sa na Slovensku opäť zhoršuje podnikateľské prostredie. Nuž potom sa ich len treba opýtať, akým zázrakom sa z nich vôbec stali veľké a úspešné firmy v takých príšerných podnikateľských prostrediach, ako je Nemecko (sadzby firemných daní momentálne od 30 percent vyššie), Rakúsko (25 percent), Francúzsko (15 – 37 percent) a podobne. Nehovoriac o tej hrôzostrašnej praxi daní z dividend, ktorú tam všade poznajú.

Nejde o žiadnu veľkú ideológiu. Len o veľké peniaze, v prospech ktorých sa akcionárom bánk, poisťovní a veľkých firiem určite oplatí lobovať v každej vláde. A ako vidno, nie neúspešne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #vládna koalícia #daň z dividend