Zmeny treba

Rokovací poriadok nášho jediného zákonodarného zboru si vyžaduje zmeny. Dokazovali to viaceré trápne situácie na začiatku leta, keď sa niekoľkým lídrom opozície rokovanie v pléne podarilo pretvoriť na čosi medzi nepodarenou dedinskou fraškou a zábermi zo surrealistického filmu, ktoré však mali veľmi ďaleko od umenia aj kultivovanej zábavy. Ak teraz opozícia odmieta niečo zmeniť na riadení parlamentu, tak chce, aby v ňom vládol chaos. A to je mimoriadne nebezpečné.

06.09.2016 12:30
debata (2)

Nový predseda Národnej rady Andrej Danko po absolvovaní politickej studenej sprchy predkladá vlastnú víziu pravidiel práce parlamentu, nepochybne aj s prispením viacerých poradcov. Skrátenie maximálnej dĺžky prejavu poslanca z 30 na 20 minút určite nie je útokom na základy demokracie, ako to dnes podáva opozícia. Iste, dá sa diskutovať o tom, či sa čas obmedzí aj členom vlády.

Používanie propagandistickej výbavy pri prejavoch neraz pripomína alegoricky poňaté oslavy Prvého mája, ale väčšine divákov tiež nie je do smiechu. Tak prečo to tak ako v iných krajinách nezakázať? Podobne ako používanie mobilných telefónov v rokovacej sieni či doháňanie prísunu kalórií a pitného režimu. Údajne to však netreba natlačiť do základného zákona o NR¤SR. A keď to nie je ani pre skúsených poslancov samozrejmosťou?

Ako vymôcť dodržiavanie pravidiel disciplíny, niekedy i spoločenského správania a odievania? Ale, čo sme si do poslaneckých lavíc navolili, to tam máme. Podľa ich úrovne treba meniť aj rokovací poriadok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovací poriadok #NR SR #Andrej Danko