Až za hrob

Posudzovanie skutkov pravicových extrémistov z trestnoprávneho hľadiska bolo u nás od začiatku postavené dole hlavou. Kritériá na to, aby sa mohli ťahať s paragrafmi za prsty, sa určili tak vysoko, až sú v podstate nedosiahnuteľné. Pokiaľ niekto vytiahne na ulici samopal, bude sa pol roka mudrovať, či mal povolenie na nosenie zbrane, keďže ide o milovníka vojenskej histórie.

08.09.2016 10:00
debata (2)

Z ideologickej stránky by mu do basy nepomohlo ani to, keby pred základnou školou nahlas predčítaval Hitlerov Mein Kampf. Veď pod hviezdičkou je v novom vydaní jasne uvedené, o akého autora ide… Vystatovanie sa na verejnosti svastikou, gardistickou uniformou či nacistickými pozdravmi sa tiež nepovažuje za trestné. Veď nejde o originály, iba sa imitujú hrané filmy.

V Prahe stačilo jediné vystúpenie na Staromestskom námestí a aktivista ĽS NS to už mal spočítané. A na Slovensku? Všetky úrady, i tie vyšetrovacie, boli voči kotlebovcom také tolerantné, až nám sedia v parlamente. Slovenská jurisdikcia pozná paragraf o osvienčimskej lži, ale Mazurekov výrok, že "o tretej ríši vieme iba klamstvá a rozprávky o šiestich miliónoch a mydlách zo Židov“, najnovšie pokladá krajská prokuratúra v Prešove tiež zrejme iba za rozprávku na dobrú noc.

Ale hajlujúci „týpkovia“ sa nezaoberajú iba minulosťou. Na oficiálne povolenej prednáške v Trnave z videa zazneli výzvy, aby sa ľudia so súčasnými politikmi vysporiadali roxorovými tyčami a vystrelením mozgu pištoľou. Samozrejme, polícia, ktorá monitorovala celý priebeh akcie, v tom problém nevidí: „Zhromaždenie sa zaobišlo bez narušenia verejného poriadku…“ Až po hrob.

Ozaj, prečo sa tak náhle skončila nedávna debata o sprísnení zákonov, ktoré by „rozprávkarov“ poslali tam, kam patria?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Milan Mazurek