Prečo je AfD problém

Po nedeľných voľbách v Meklenbursku-Prednom Pomoransku sa objavili úvahy, že porážka Angely Merkelovej „u nej doma“ vlastne žiadnym debaklom nebola, lebo CDU oslabila iba o štyri percentá. To predstavuje zanedbateľnú stratu dvoch poslaneckých miest.

08.09.2016 17:00
debata (19)

Pokiaľ by sme sa na vec pozerali len cez počet mandátov, tak by takáto úvaha bola v poriadku. Je viac ako pravdepodobné, že koalícia SPD-CDU bude naďalej fungovať, populisti z Alternatívy pre Nemecko (AfD) sa dostanú do izolácie a tým sa to pravdepodobne skončí.

Je tu však niekoľko ale… Znepokojivý je najmä raketový štart AfD, ktorá „vystrelila“ z nuly na 20,8 percenta. Znamená to, že protestný volič na severnom území bývalej NDR, ktorý v minulosti volil tradične postkomunistov, prípadne extrémnu pravicu, sa presúva k AfD. Tej sa navyše podarilo zmobilizovať značnú časť nevoličov.

Ďalší problém tkvie v tom, že AfD nie je iba nejaká východonemecká „úchylka“, hoci práve tu má najväčšiu podporu. Získala postupne zastúpenie v deviatich zo 16 krajinských snemov a existuje predpoklad, že čoskoro „dobyje“ všetky. O niečom takom mohla doteraz extrémna pravica – NPD, DVU či Republikáni – len snívať. Nie je to teda iba náhodný výstrel, ale dlhodobý trend.

V neposlednom rade AfD oslabuje všetky demokratické strany, čím tlačí do veľkej koalície SPD a CDU. To následne vytvára protitlak. Voliči, unavení z bezalternatív­nosti, ktorú zosobňuje kancelárka Merkelová, začínajú hľadať až príliš nebezpečné varianty v podobe AfD.

Summa summarum: Hoci má AfD nulový koaličný potenciál, ohrozuje stabilitu politického systému. A od stability Nemecka závisí stabilita celej Európy.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #AfD