Prelomiť mlčanie

Niet väčších zločinov ako tých, ktoré sú páchané na deťoch. Ak sa potvrdia obvinenia voči resocializačnému centru v Galante, kde malo údajne dôjsť k sexuálnemu zneužívaniu maloletých dievčat, tak riaditeľ a zamestnanci tohto zariadenia majú vážny problém.

12.09.2016 22:00
debata (37)

Navyše, ak sa ukáže, že táto kauza mala aj politické pozadie a ľudia z najvyšších miest mu kryli chrbát a neštandardne ho financovali, tak bude nevyhnutné vyvodiť aj politické dôsledky. Pred týmto jednoducho nemožno privierať oči.

Zatiaľ máme k dispozícii tvrdenie proti tvrdeniu, preto môžeme iba dedukovať. Hoci riaditeľ uviedol, že páchateľom bol klient, a nie zamestnanec ústavu, je tu viacero indícií, ktoré celú vec ukazujú v inom svetle.

Ak by sa dievčaťu skutočne nič nestalo, ako to tvrdí riaditeľ, tak jej matka by asi bezdôvodne nepodávala sťažnosť na ministerstvo práce, aby prešetrilo situáciu v tomto zariadení. Nezaslala by podnet do Národnej rady a nepísala by komisárke pre deti.

Nevyvolávala by do televízie, aby jej pomohli a tá by reportáž „nesušila“ rok, pokiaľ by sa jej niekto nevyhrážal. A čo je najdôležitejšie, po odvysielaní reportáže by sa neprihlásili rodičia ďalších znásilnených dievčat.

Je totiž známe, že pre obete sexuálneho násilia a ich príbuzných je verejné priznanie nesmierne ťažké a k takémuto kroku sa odhodlajú, až keď niekto naberie odvahu a prvý prelomí mlčanie.

Mnohé teda nasvedčuje, že sme sa pravdepodobne stali svedkami obludného zneužívania maloletých. To sa nedá zamiesť pod koberec, aj preto, že sa to môže prihodiť každému z nás.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza zneužívania v Galante