V Bratislave bez lídra

Tri zo štyroch základných bodov Bratislavskej deklarácie, ktorú v piatok prijali lídri európskej dvadsaťsedmičky, skloňujú vo všetkých pádoch bezpečnosť.

18.09.2016 22:00
debata (3)

Ešte aj časť venovaná migrácii hovorí takmer iba o nej. Na jednej strane môžeme dumať nad tým, prečo to jediné, na čom sa dnes európski lídri zhodnú viac-menej bezproblémovo, sú otázky polície a armády. Na druhej strane musíme priznať, že agenda Európskej únie sa na tieto otázky zúžila jednoducho preto, lebo práve na ne sa zamerala agenda síl, ktoré ju chcú roztrhať na kúsky.

O brexite sa v Bratislave programovo nehovorilo (napokon, britská premiérka ani nebola na zozname hostí), lenže všetko, čo sa v Bratislave povedalo, bolo brexitom poznačené. Lídri členských krajín radi hovoria, že britské hlasovanie ukázalo otrasenú dôveru občanov v budúcnosť únie, pravda je však taká, že britským referendom bola predovšetkým nabúraná sebadôvera lídrov. Hoci postoje Spojeného kráľovstva v rámci únie a voči nej boli dlhodobo skeptické až odmietavé, odrazu akoby si nemohol byť nikto istý. Ani politici v krajinách, ktoré, na rozdiel od Británie, možno nazvať väčšinovo eurooptimistickými.

Jedna vec posilňuje druhú: neistota národných lídrov dodáva palivo populistom, ktorí o to účinnejšie ovplyvňujú masy voličov, čo si národní lídri nemôžu dovoliť ignorovať a kruh nedôvery v európsky projekt sa roztáča ďalej. A tak dnes všetci rozprávajú o spoločnej ochrane hraníc a spolupráci tajných služieb a polícií, ako o ústrednom bode, na ktorom sa má lámať budúcnosť Európskej únie.

Výsledky krajinských volieb v Nemecku možno interpretovať rôzne. Nie je pravda, že by vládni kresťanskí demokrati všade strácali tak mohutne, aby to bol pre nich dôvod na paniku. Pravda však je, že Angela Merkelová rok pred veľkými voľbami v Nemecku už nemá v Európe silu niekoho zatlačiť do kúta, ako to bolo v prípade Grécka, alebo „zrovnať do lajny“, ako to bolo v prípade všetkých ostatných. Nemecký návod na riešenie utečeneckej krízy už nie je vnímaný ako automaticky záväzný a nemecký spôsob riadenia ekonomiky nie je pre ostatných automaticky vzorový. Či je to tak úplne vo všetkých bodoch dobre, alebo nie, ukáže budúcnosť. V každom prípade, súčasnosť ukazuje Európsku úniu, ktorá už nemá vo svojich radoch takého nepriestrelného lídra ako donedávna. Kríza únie má s tým dozaista všeličo spoločné.

Pomohol neformálny bratislavský summit posunúť Európsku úniu ďalej od britského „nie“? Odpoveď nemožno vyčítať zo záverečnej deklarácie a nebolo možné vydedukovať ju ani z tlačových konferencií. V decembri úniu čaká formálny summit a krátko nato ďalšie neformálne stretnutie dvadsaťsedmičky v maltskej Vallette. V marci sa očakávajú veľkolepé oslavy 60. výročia Rímskych zmlúv, považovaných za základ dnešnej Európskej únie. Ak bola Bratislava úspešná, program týchto stretnutí bude už o poznanie iný.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #bratislavský summit EÚ