Zabúdajko

Hovorí sa, že len hlupák urobí tú istú chybu dvakrát. A keďže Igor Matovič už druhýkrát „pozabudol“ na to, že má aktívnu živnosť, hoci zákon o konflikte záujmov to poslancom zakazuje, mohli by sme povedať, že je... „zabúdajko“.

21.09.2016 22:00
debata (20)

Mal by preto dostať pokutu a prísť o poslanecký mandát. Výhovorka, že vlastníctvo živnostenského listu ešte neznamená, že aj skutočne podniká, lebo by musel vyvíjať súvislú činnosť, je chabá.

Podľa Ústavného súdu „ústavný zákon neumožňuje výboru skúmať a pri rozhodovaní zohľadniť, či verejný funkcionár aktívne využíval oprávnenie podnikať, prípadne či z tejto činnosti dosahoval zisk“. Takže je to jasné. Jednoducho Igor Matovič sa bude musieť zmieriť s tým, že v právnom štáte zákony, akokoľvek nedokonalé, platia pre každého rovnako. A hoci v krajine, kde kvôli procesným chybám sudcov behá na slobode kdejaký lump a kde poslanci podnikajú cez nastrčené osoby, to vyzerá ako vtip, v prípade zákonodarcu nemožno robiť výnimku.

Už len z toho dôvodu, že ako k tomu prídu ostatní. Napríklad človek, ktorý zruší živnosť, ale zabudne sa odhlásiť v Sociálnej poisťovni, je povinný ďalej platiť odvody až do okamihu, kým jej to neoznámi. V prípade, že to zistí až po roku, tak za ten čas mu táto suma pekne narastie. Môže sa vykrúcať koľko chce, nič mu to nepomôže, vzniknutý nedoplatok musí uhradiť. Za chyby sa platí. Líder Obyčajných ľudí pravdepodobne dostane lekciu, na ktorú nezabudne. Tí, čo sa tešia, že sa ho zbavia, sú však na omyle, lebo Matovič je presne z tej kategórie ľudí, ktorých vyhodíte dverami, no vrátia sa oknom. Navyše je tu riziko, že bude ešte silnejší.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #konflikt záujmov #živnosť #Igor Matovič