Jedenkrát a dosť

Daniel Lipšic sa k 30. septembru vzdal poslaneckého mandátu. Jeho viacerí opoziční partneri a niektoré médiá označujú toto rozhodnutie div nie za hrdinstvo a vzor cnosti pre ostatných, ako inak, najmä vládnych politikov.

02.10.2016 22:00
debata (16)

Žiaľ, na Slovensku sa pri vážnych morálnych kauzách, dokonca aj pri takých, ktorým sa obyčajne nevyhne trestnoprávna dohra, nechápe ako absolútna povinnosť vzdať sa vysokej politiky. Tu totiž nejde iba o to, že niekto spraví nejaké okázalé gesto. Ale o povinnosť ústavného činiteľa, hoci to paragrafy priamo technologicky nevyžadujú, predpokladá to určitá základná politická kultúra.

Zabitie 72-ročného muža na ulici pri autonehode, nech už bol prechod pre chodcov dobre či zle osvetlený, je tragickou udalosťou pre rodinu zomrelého a samozrejme aj pre samotného Lipšica. To by mal človek chápať.

Menej pochopiteľné však je, že bývalý minister spravodlivosti a exminister vnútra tak dlho váha a dosiaľ sa jasne nevyjadril, či sa mieni naďalej venovať politickej činnosti, vrátane vedenia politickej strany Nova, vďaka ktorej sa po boku OĽaNO dostal Lipšic znovu do parlamentu.

Mimochodom, určite by bolo zaujímavé stanovisko právnika Daniela Lipšica k tomu, že sa jeho spojenec Igor Matovič odmieta vzdať funkcie poslanca, hoci podľa viacerých odborníkov na ústavné právo je táto požiadavka jednoznačná: dvakrát oklameš Národnú radu SR svojím majetkovým priznaním, a dosť…

Kto to v zákone úspešne presadil? Nie náhodou aj Lipšic? Pravdaže, vtedy bol v inej pozícii a Matovičovi slovné spojenie politická kultúra hovorí veľmi, veľmi málo. Vari aj preto by nebolo zlé, keby práve v tejto neslávnej chvíli Lipšic nadobro odišiel z politiky.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic