Nie je boháč ako boháč

Zvyšovanie maximálnych stropov na odvody je v súčasnosti krok vedľa. Vláda tým zaťaží desaťtisíce zamestnancov s vyšším príjmom.

11.10.2016 13:00
debata (6)

Tí už teraz odvádzajú z ceny práce štátu takmer polovicu a budú ešte viac. Pri hrubom plate 5 000 eur mesačne prídu o ďalších vyše 200 eur.

Niekto by si povedal, že nech sú solidárni, veď majú byť z čoho. Ak však máme byť spravodliví, je to nefér. O 200 eur im už išli platy dole po náraste odvodov v roku 2013. Dalo sa to akceptovať, keďže to bolo prvé opatrenie po rokoch a vtedy tým vláda tiež hasila veľkú dieru vo verejných financiách. Ďalší rast odvodov v krátkom čase je však príliš. Navyše, ak už teraz manažér odvádza štátu polovicu z príjmu. Oproti tomu živnostník odkrajuje z príjmu málo, možno 10 až 20 percent, a majiteľ jednoosobovej eseročky takmer nič.

Tí, čo optimalizujú najviac, si založia s. r. o. a platia štátu pár eur odvodov z odmeny konateľa. Pre živnostníkov pritom už pravicová časť koalície presadila nižšie dane po poklese paušálnych výdavkov a eseročkari si polepšia, keď prestanú platiť daňové licencie. Asi si v Smere povedali, že aby neboli v zmätočných opatreniach „pozadu“, v koalícii presadili vyššie odvody pre zamestnancov s vyššími príjmami. V súčasnosti však nie je rok 2013. Keď na povrch vyplávali rôzne kauzy, je čas s nimi skoncovať, obmedziť plytvanie a nezaťažovať ľudí vyššími odvodmi. Naviac, keď sa výber daní výrazne zlepšil.

Aj solidárnosť v prípade manažérov musí mať svoju hranicu. Ide o ľudí, ktorí robia vo vysokom pracovnom tempe, majú značnú zodpovednosť a na rozdiel od eseročkárov platia vysoké dane i odvody.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #odvody