Nepaušalizujme

Tým, že sa nemeckej polícii podarilo zadržať teroristu vydávajúceho sa za sýrskeho migranta, predišla najhoršiemu.

12.10.2016 10:00
debata (3)

Plánované útoky na železničné trate a berlínske letisko Schönefeld boli ako vystrihnuté z piatej série seriálu Homeland (V mene vlasti), v ktorom sa tajným agentom na poslednú chvíľu podarilo zabrániť teroristickému útoku na hlavnú železničnú stanicu v Berlíne.

Toto však bola realita. Ak by Džaber al–Bakr vyrobil bombu z kovových predmetov a chemikálií, ktoré polícia našla v jeho byte a odpálil ju, tak mohol spôsobiť obrovský masaker. Možno si takto spolu so svojimi komplicmi chcel pripomenúť prvé výročie útokov v Paríži, ktoré bude už o mesiac. Možno chceli aby sa džihád rozhorel aj v krajine, ktorá ľuďom utekajúcim pred zločinmi IS otvorila širokú náruč. Čo je však najpodstatnejšie – za to, že al–Bakrovi jeho plány nevyšli, vďačíme sýrskym migrantom, ktorí neboli ľahostajní a aj takýmto spôsobom prejavili svoju vďačnosť, že ich Nemecko prijalo.

Tento prípad má v sebe jasné posolstvo: hoci máme častokrát tendenciu hádzať všetkých utečencov do jedného vreca, netreba vidieť v každom potenciálne nebezpečenstvo terorizmu. Tí, čo zo Sýrie utekajú pred vojnovým konfliktom si určite neželajú, aby ich teror dobehol aj v ich novej domovine.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #hrozba teroristických útokov