Zlyhanie

Hoci sa u nás vedú spory o tom, do akej miery je Slovensko právny štát, nik dosiaľ nespochybňuje fakt, že naša legislatíva je súčasťou kontinentálneho európskeho právneho systému.

18.10.2016 13:00
debata (2)

Čiže neplatí u nás angloamerické právo postavené na zákonných precedensoch a už vonkoncom nie náboženské právo šaría.

Preto nie je možné na Slovensku akceptovať argument, že „islamské náboženstvo znevýhodňuje ženu rôznymi spôsobmi a muž ju môže v prípade nezhôd potrestať fackami“.

Násilie páchané na ženách je trestný čin a nie je možné ho ospravedlniť nejakými „kultúrnymi odlišnosťami“. Dovedené do úplnej absurdnosti by sme potom mohli obhajovať kultúrne špecifiká kanibalov a iných skupín.

Vyšetrovateľka a prokurátor pravdepodobne nie sú extrémne liberálnymi vyznávačmi multikulturalizmu. Skôr sú nekompetentní. Zamiesť pod koberec prípad týranej ženy s odôvodnením, že ak si niekto zoberie za muža moslima, tak fakticky prijíma aj spoločenské zvyklosti moslimskej časti obyvateľstva, a teda musí akceptovať aj fakt, že ju bije, je neuveriteľné zlyhanie.

Mnohí islamisti by z ich verdiktu mali radosť. V Európe je známych viacero prípadov, keď sa snažili uplatňovať svoje predstavy o spravodlivosti. Napríklad pred dvoma rokmi sa v uliciach nemeckého Wuppertalu objavili moslimské hliadky s označením „sharia police“. Známe sú aj prípady tzv. vrážd zo cti, keď rodinní príslušníci zavraždili dievča, ktoré údajne pošpinilo dobré meno rodiny.

Všetky tieto excesy rieši polícia podľa príslušnej legislatívy. Je preto nepochopiteľné, ak sa niekto u nás snaží relativizovať naše právo akceptáciou „kultúrnych špecifík.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #právo #šaría