Ústretové gesto

Postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku sa dotkne už dnešných štyridsiatnikov. Pre tých, ktorí pracujú v rizikových povolaniach, je však len ťažko predstaviteľné, že by túto fyzicky náročnú prácu mali vykonávať aj ako 65-roční.

19.10.2016 09:00
debata (3)

Podľa vzoru Českej republiky chce preto ministerstvo práce zaviesť tzv. preddôchodok, ktorý by im z III. dôchodkového piliera umožnil čerpať penziu už skôr.

Toto ústretové gesto voči ľudom, ktorí pracovali v náročných podmienkach, má však jeden háčik. Je totiž nanajvýš otázne, či práve ťažko manuálne pracujúci ľudia si budú schopní nasporiť sumu, ktorá im pokryje dôchodok na dobu niekoľkých rokov.

Konkrétny príklad: Ak by človek pracujúci v rizikovom zamestnaní so súčasným priemerným príjmom zhruba 900 eur chcel ísť do dôchodku už v šesťdesiatke, a nie ako 65-ročný, tak by si musel nasporiť 18-tisíc eur, pričom v tejto sume nie je zahrnutá inflácia (300 € na mesiac, čo je zhruba požadovaných 30 % priemernej mzdy x 5 rokov, čiže 60 mesiacov = 18 000 €) Tento človek, ktorý dnes v čistom zarobí 691,53 €, by si musel 40 rokov odkladať mesačne 37,5 €. To nie je malá suma. A najmä by musel byť tak uvedomelý, že by začal sporiť hneď v mladosti. To znamená, že táto zmena sa reálne môže dotknúť ľudí, ktorí dnes končia strednú školu. Tí starší by si už požadovanú sumu nedokázali nasporiť dupľom.

Ak má teda preddôchodok fungovať, tak do III. dôchodkového piliera budú musieť prispievať oveľa viac zamestnávatelia – lebo vlastne oni túto pracovnú silu v produktívnom veku využívali, a preto musia voči týmto ľuďom prejaviť aj viac solidarity na dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #III. pilier