Obchvat

„Čo je najväčší snom Slováka? Vlastniť vlastný dom!“ Parafrázujúc klasika, možno povedať, že jeho slová sú stále platné. Rastúce ceny nehnuteľností však ľudí vyháňajú na periférie miest, kde vyrastajú celé nové štvrte.

26.10.2016 08:00
debata (5)

Model: kúpim si lacný pozemok za mestom, k tomu dve autá do rodiny, však funguje k spokojnosti ľudí iba dovtedy, pokiaľ sa osídlenie nezahustí natoľko, že každé ráno strávi človek v nekonečnej zápche.

Taká je aj každodenná realita v okolí hlavného mesta. Obchvat Bratislavy je preto nevyhnutnosť. Špekulovať o jeho potrebe v situácii, keď po Prístavnom moste prejde denne 100-tisíc áut, nemá vôbec zmysel. Tranzitnú dopravu treba z mesta odkloniť.

Obchvat však problém ľudí žijúcich v satelitoch rieši iba čiastočne. Vďaka rýchlostnej ceste R7 a diaľnici D4 sa autom dostanú rýchlejšie smerom do centra. Mesto však nie je „nafukovacie“, a tak sa zápchy z predmestia presunú do ulíc Bratislavy. Tu už je teraz neúnosná situácia. Stačí jedna havária alebo oprava cesty a doprava v meste kolabuje.

Bez komplexného dobudovania mestskej hromadnej dopravy bude Bratislava čoskoro pripomínať metropoly tretieho sveta, kde sa uprostred megapolisu autá posúvajú vpred slimačím tempom a ľudí dusí smog. O podzemnom metre môžeme už asi len snívať, no nevyužitá železničná sieť spolu s budovaním záchytných parkovísk by mali byť hlavnou výzvou pre magistrát Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #R7 #D4 #obchvat Bratislavy