Schránky skončili

V mútnych vodách sa najlepšie loví. Spleť neprehľadných vlastníckych vzťahov, vytvorená z firiem registrovaných v daňových rajoch s bielymi koňmi v štatutárnych orgánoch, bola dlhé roky „zárukou“, že peniaze zo Slovenska skončia nevedno kde. To už dávno pochopili rôzni podnikavci, ktorým sa takýmto spôsobom podarilo do zahraničia vyviezť nemalý kapitál.

26.10.2016 09:00
debata (12)

Až po prepuknutí viacerých škandálov (Skytoll, Váhostav, kauza piešťanské CT) sa začali týmito vecami zaoberať politici. No keďže to urobili polovičato, aby ľudom zalepili oči, nedbajúc na detaily, tak deravý zákon nemohol plniť svoje poslanie.

Protischránkový zákon je iba jednou bitkou v ťažení proti daňovým rajom.

Hoci nie je dobrou vizitkou legislatívcov, ak sa zákony neustále menia, zdá sa, že do tretice prinesie novela tzv. protischránkového zákona väčšiu transparentnosť do obchodov medzi štátom a súkromnými firmami.

Neznamená to, že od februára korupcia na Slovensku úplne vymizne, ale bude jej zasa o niečo menej. A to je dobre. Je predsa rozdiel žiť v transparentnom Dánsku alebo skorumpovanom Somálsku. A keďže schránkové firmy v obchodoch so štátom skončia, tak nás to zasa posunie o stupienok vyššie smerom k transparentnosti.

Biele kone z daňových rajov pasúce sa na verejných zákazkách si budú musieť hľadať iné pastviny. Register partnerov a zverejnenie vlastníckej štruktúry až na úroveň konečného užívateľa výhod im sťažia možnosť prikrmovať sa na verejných zdrojoch.

Stále však budú mať dostatok iných príležitostí. Napríklad prostredníctvom zinscenovaných verejných súťaží, ktoré vedú k predraženým nákupom, si dokážu prísť na svoje. Modelov existuje viacero – napríklad keď sa do súťaže prihlásia tri rôzne firmy, pričom vo všetkých troch figurujú rodinní príslušníci. Alebo zákazky ušité na mieru konkrétnej firme. Alebo obľúbené kartelové dohody…

Dokiaľ sa neprijme legislatíva, ktorá takémuto špekulatívnemu konaniu zamedzí, tak sa nemôžeme čudovať, že rôzne nástenkové tendre sa v malom alebo vo väčšom budú opakovať, lebo vynaliezavosť podnikavcov u nás nemá hraníc.

A nemožno zabúdať na to, že stále budú mať dostatok legálnych schém – či už írskych, alebo holandských – ktoré im umožnia optimalizovať dane bez porušenia zákona. Vyžiada si to len trochu väčšiu znalosť legislatívy, no s tým si už naši daňoví poradcovia hravo poradia…

Tých zhruba 4 500 slovenských firiem zaregistrovaných v daňových rajoch, ktoré väčšinou vznikajú s cieľom optimalizácie, preto vôbec nemusí mať hlavu v smútku.

Protischránkový zákon je preto iba jednou bitkou v ťažení proti daňovým rajom. My na Slovensku sa však môžeme všemožne snažiť a prijímať tú najdokonalejšiu legislatívu, dokiaľ sa nezačne riešiť samotná podstata problému – a tou je úplná likvidácia daňových rajov, tak to bude stále ako boj s Hydrou – namiesto jednej odseknutej hlavy jej vyrastú hneď dve nové. Hydru treba zabiť.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #schránkový zákon