Hlúpe a nebezpečné

Nie je to tak dávno, čo sa odborníci dohadovali, v ktorých rokoch by mali chodiť žiaci na prehliadku Auschwitzu.

28.10.2016 22:00
debata (9)

U viacerých poslancov Národnej rady SR sa mentálny vek nedá jednoznačne určiť, ale podľa ústavy by všetci mali mať prinajmenšom osemnásť rokov. A to je najvyšší čas, aby si dôkladne prezreli najprv múzeum slovenského predpeklia holokaustu v Šamoríne a potom sa vydali smerom na Krakov či do rakúskeho Mauthausenu, od Bratislavy najbližšieho niekdajšieho veľkého tábora smrti.

Ak sa v tých, čo trúsia cynické reči o väzňoch, týraných a vraždených počas druhej svetovej vojny, zachovalo čo len trocha ľudskosti, tak si po takomto poznávacom zájazde už hádam dajú pozor na svoj stvrdnutý jazyk.

U zástupcov Ľudovej strany Naše Slovensko šírenie osvienčimskej lži neprekvapuje. Vari iba to, že tí mladší namiesto ľudáctva a Tisu už viac propagujú nemecký nacizmus a jeho führera. Svojské „rozprávky" o plynových komorách a masových hroboch, objavených pred sedemdesiatimi rokmi v okolí Osvienčimu a ďalších miest, však šíria aj príslušníci iných parlamentných strán.

Hlavný „zabávač“ OĽaNO iba niekoľko dní po tom, čo poslanci prijali účinnejšie zákonné postihy proti extrémizmu a rasovo motivovaným trestným činom, v rozprave použil príklad, podľa ktorého mali obete nacistického násilia najväčšiu starosť, kedy a s kým si zahrajú v koncentráku futbal. Nekonečne hlúpe, trápne, nemorálne a urážlivé voči pamiatke vyše 70-tisíc Židov, ktorí sa zo svojich žalárov nikdy nevrátili na Slovensko.

Igor Matovič namiesto toho, aby sa za svoje nechutné výroky ospravedlnil, napísal trestné oznámenie na predsedu Národnej rady SR za údajné spáchanie trestného činu krivého obvinenia. Andrej Danko totiž proti nemu a niekoľkým poslancom za ĽS NS podal podnet na disciplinárne konanie. Matovičovi sa dostalo svojského zadosťučinenia – nepriamo sa ho zastal Marian Kotleba. Najvyšší čas, že sa zriadila parlamentná komisia pre boj proti fašizmu.

Nebolo to prvý raz, čo osobné názorové hádky v Národnej rade prerástli do otrávených prejavov neznášanlivosti voči menšinovým skupinám obyvateľstva. Za akt národnostnej intolerancie sa dá považovať aj poznámka ďalšej zo štvorice členov OĽaNO Eriky Jurinovej na adresu Gábora Gála, inak skúseného dlhoročného poslanca a úspešného advokáta. Jeho odbornému príspevku v diskusii údajne nerozumela kvôli Gálovej nedostatočnej znalosti slovenčiny…

Na pôde starej i novej budovy Národnej rady sme už zažili medzi poslancami všeličo, dokonca aj dve-tri facky padli. Najnovší trend, ktorý sa spustil ihneď po voľbách, je však veľmi nebezpečný. Vzápätí po prijatí novely rokovacieho poriadku, ktorá má rokovanie v pléne zefektívniť, v priamom televíznom prenose viacero opozičných poslancov, nielen Matovič, vyhlásili, že tento zákon nebudú dodržiavať.

Zákonodarcovia by mali byť pre ostatných, ak nie rovno vzorom, tak aspoň verejnými činiteľmi vystupujúcimi v medziach zákonov a základov ľudskej slušnosti. To by už však nemali riešiť iba paragrafy, ale najmä rozumní voliči.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #holokaust