Bez metála

Česko zažilo hanbu v súvislosti oslavami štátneho sviatku vzniku Československa, ktorý si, mimochodom, Slovensko pripomína, žiaľ, len v podobe pamätného dňa. Hanbu pričinením prezidenta Miloša Zemana.

29.10.2016 10:00
debata (10)

Pražský hrad síce zahmlieva, či zatĺka, ako to bolo s úmyslom vyznamenať Jiřího Bradyho, Čechokanaďana, ktorý prežil nacistické peklo a prednáša o holokauste, ale pod prezidentskou štandardou s heslom Pravda vítězí sa zjavne objavila lož.

Iba hlupák by veril, že už 88-ročný Brady by pred pár dňami priletel do Česka, keby mu z Hradu netelefonovali do Kanady, že mu prezident udelí štátne vyznamenanie. Lenže Zeman uprednostnil pomstiť sa, lebo minister Daniel Herman, príbuzný Bradyho, odmietol jeho výzvu, aby sa nestretol s dalajlámom. Zdá sa, že Zeman sa sám nepriamo usvedčil z klamstva, keď odkázal, že by mohol zvážiť oceniť Bradyho nabudúce. Starý pán reagoval, že o to nestojí. Pochopiteľne. Buď si zaslúži poctu konečne teraz, alebo nebude vyzerať ako človek prosíkajúci o metál o rok. Navyše má už veľa rokov – to si Zeman necitlivo neuvedomil, že by ho možno vyznamenal až posmrtne?!

Brady má vyznamenania z Kanady, Británie, Nemecka. V Česku si ho všimli v spojitosti s udeľovaním najvyšších štátnych pôct až v tomto roku. Žijú síce ešte mnohí židovskí rodáci z predvojnového Československa, čo prežili holokaust, ale nebolo veľa takých, čo sa so spomienkami neuzavreli do seba. Veď vytrvalo prednášať o zabíjaní nevinných je zakaždým oživovaním vlastného utrpenia. Brady zostal žijúcim hlasom svedectva hrôz. Zeman v tomto prípade opakom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Česko #vznik ČSR