Predskokan

Európski politici a najmä obchodníci si v nedeľu s upokojením vydýchli. Podpísali s Kanadou dohodu o voľnom obchode CETA.

30.10.2016 22:00
debata (7)

K týždňovému presunutiu slávnostného aktu v Bruseli spôsobenému nesúhlasom regionálnej vlády v belgickom Valónsku sa pridalo poldruhahodinové meškanie kanadského premiéra pre technické problémy s lietadlom. Zlé znamenie? Podľa hlavných iniciátorov rozhodne nie. Naopak, mädlia si ruky, opakujú percentá vzrastu a zisky v absolútnych číslach, ktoré by malo priniesť uskutočnenie tohto veľkého projektu. Na prospech všetkých…

Naozaj? Tak potom prečo takých významných reprezentantov občanov, ako sú odborári, environmentalisti či ochrancovia spotrebiteľov, postavili mimo dlhoročných rokovaní a diskusií! Už tento samotný prístup nadnárodných korporácií a príslušných európskych inštitúcií zásadne spochybňuje ďalší vývoj spolupráce medzi EÚ a Kanadou. Pritom tá je dvanástym, resp. trinástym partnerom únie z hľadiska dovozu a vývozu. Čo už potom pripravované Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) so Spojenými štátmi?

CETA má byť jeho predskokanom, skúškou zhovievavosti a dôvery európskej verejnosti. Tejto dohode sa otvorene postavilo iba malé Valónsko. Na sedem dní. Iste nielen za seba a svoje záujmy. Eurokomisárka pre obchod pripúšťa, že uplynulý týždeň bol na niečo užitočný. Až vtedy sa vysvetlilo, že nedôjde k povinnej privatizácii verejných služieb ani k zníženiu štandardov pre spotrebiteľov a vysvetlili si aj úlohu arbitrážnych súdov? Aké to má Európska komisia a jej masívny štáb komunikačné schopnosti nielen so spoločenskými aktivistami, ale aj s regionálnymi či národnými inštitúciami? A aké ich bude mať, keď sa predstaví hlavný skokan?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #CETA