Nová deliaca čiara

Napriek škandálu s e-mailami prieskum verejnej mienky RealClearPolitics týždeň pred voľbami posúva do Bieleho domu veľmi tesne, ale predsa, Hillary Clintonovú.

02.11.2016 08:00
debata (21)

Môžeme sa, samozrejme, dožiť veľkého prekvapenia, lebo strach, že vyhrá ten druhý – nenávidený kandidát – sa ukazuje ako najsilnejší motivačný faktor v týchto voľbách. A povedzme si otvorene, pre mnohých je práve Hillary zosobnením skorumpovaného a cynického establišmentu, proti ktorému pociťujú veľký odpor.

Ak by Clintonová vyhrala, svet by si pravdepodobne na chvíľu vydýchol, no nová deliaca čiara, ktorú Trump v americkej spoločnosti vyhĺbil, tu už zostane.

Ak sa v minulosti zdalo, že najpravicovejšou „úchylkou“ medzi republikánmi je paleokonzervatívec Pat Buchanan, tak po nominácii Trumpa sa táto hranica posunula ešte viac doprava. Buchanan bol totiž stelesnením tradicionalis­tického konzervativizmu založeného na vlastenectve a kresťanských hodnotách. T

rump ako zástupca tzv. alternatívnej pravice predstavuje ťažko uchopiteľnú zmes rasizmu a sexizmu, zabaleného do hávu antiglobalizmu.

Ak by aj prehral, jeho voliči tu zostanú. A nezmizne ani ich pocit sklamania, že o bielych robotníkov, zápasiacich o svoju holú existenciu, sa nikto nezaujíma. Paradoxne demokrati ako strana menšín túto novú menšinu nedokážu osloviť. Tam tkvie príčina úspechu Donalda Trumpa.

Tu už nejde o boj medzi pravicou a ľavicou, ale o vyjadrenie protestného hlasu proti „skorumpovanému“ systému. Sociálne skupiny, ktoré sa cítia najviac ohrozené, hľadajú spôsob, ako vyjadriť svoj odpor voči establišmentu. A preto sú antisystémoví politici ako Trump v politike čoraz populárnejší. Vzbura proti elitám sa začala.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #americké prezidentské voľby