Sultán a hlas ľudu

Desaťročia trvajúcu dilemu, či Turecko má, alebo nemá byť súčasťou Európskej únie, Ankara v podstate vyriešila za nás. Prenasledovanie novinárov, rozsiahle čistky v armáde, justícii a školstve a najnovšie správy o znovuzavedení trestu smrti odsúvajú úvahy o členstve Turecka v EÚ z roviny teoretickej až za pomyslenú červenú čiaru.

02.11.2016 22:00
debata (2)

Je zjavné, že Erdoganovou ambíciou už dávno nie je vstup krajiny do únie. Inak by nemohol prísť s nápadom obnoviť trest smrti, ktorý je v Bruseli absolútne neprijateľný.

Keď v polovici júla po nevydarenom puči dav skandoval „chceme trest smrti!“, prišlo mu to iste veľmi vhod, lebo takto svoje rozhodnutie bude môcť plne legitimizovať tým, že on „demokrat“ v podstate iba vyslyšal hlas ľudu.

Druhá vec je, že turecký prezident smeruje krajinu k diktatúre, a preto sa ani nechce podriadiť zabehnutým štandardom v oblasti ľudských práv bežným na starom kontinente.

Recep Tayyip Erdogan tým, že doma zlikvidoval všetkých oponentov a ovládol armádu a silové zložky, vyšiel z pokusu o vojenský puč značne posilnený. Svoj sen o znovuobnovení zašlej slávy Osmanskej ríše teraz začal meniť na realitu. Novodobý sultán chce, aby sa jeho krajina stala lídrom v regióne, kde spolu s Iránom bude súperiť o vplyv v islamskom svete. A na to žiadnu EÚ nepotrebuje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Turecko #Recep Tayyip Erdogan