Vedľajšie účinky

Obhajcovia parlamentarizmu môžu jasať. Traja vysokí britskí sudcovia rozhodli, že právo aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým by sa spustil odchod Británie z EÚ, prislúcha parlamentu.

04.11.2016 08:00
debata (3)

Týmto verdiktom sa situácia môže ešte značne zdramatizovať. Je isté, že celý proces sa minimálne spomalí. Vzhľadom na to, že o tejto veci budú rozhodovať zákonodarcovia, sa naskytá aj teoretická možnosť, že sa im ešte podarí brexit zvrátiť (aj keď táto eventualita je málo pravdepodobná).

Drvivá väčšina poslancov je síce za zotrvanie Británie v únii, no zároveň väčšina anglických volebných okrskov hlasovala za brexit. Je preto otázne, či sa poslanci zachovajú podľa svojho vlastného presvedčenia, alebo akceptujú hlas ľudu.

Postaviť sa v takejto veci proti voličom by bolo veľmi riskantné. Hoci referendum nemusí byť právne záväzné a môže mať iba tzv. odporúčací charakter, tým, že by ignorovali jeho výsledok, riskovali by obvinenie, že sa nesprávajú demokraticky.

Ignorovanie vôle ľudu by mohlo mať aj praktickejšie dôsledky. Voliči v tých okrskoch, kde hlasovali proti zotrvaniu, by im to následne mohli spočítať v najbližších voľbách (a tie môžu byť už čoskoro). Nie každý má však toľko odvahy, aby za svoj názor bol ochotný zaplatiť poslaneckým kreslom…

Až teraz sa v plnej nahote ukazuje, aké nepredvídané vedľajšie účinky môže priniesť jeden nedomyslený krok, ktorý je výsledkom čistého populizmu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit