Orbán a Mochovce

Maďarský premiér Viktor Orbán vie, že slovenské Mochovce sú pre neho dôležité. Preto sa maďarská štátna spoločnosť MVM vážne zaujímala o ovládnutie Slovenských elektrární. Napokon všetko preplatil nový dravý hráč na poli energetiky, a to český boháč Daniel Křetínský.

08.11.2016 09:00
debata (1)

Prečo to nemusí byť pre Orbána dobrá správa? Křetínský sa bude snažiť dostať elektrinu z Mochoviec na Balkán. Tranzit cez Maďarsko by znížil marže tamojšej elektrárenskej loby, ktorá zjavne je previazaná aj na tamojšiu vládu.

Energetika a politika mali k sebe vždy blízko. Na Slovensku sa to zmiernilo po privatizácii energetiky. Zároveň však treba dodať, že cena bola nízka a štátna kasa prišla v podobne SPP či Slovenských elektrární o dojné kravy, ktoré by inak plnili štátny rozpočet. V Maďarsku či Česku to vedia, a my sme zostali na smiech. Na druhej strane nie je dobré, ak štátny vplyv prerastá do prideľovania zákaziek či tunelovania, a to tiež na úkor daňovníkov. Na Slovensku má štát vplyv najmä v spoločnosti, ktorá sa zaoberá prenosom elektriny, a tiež regulačnom úrade.

V Maďarsku je energetika stále plná veľkej politiky. Nielen Orbán, ale v pozadí je aj ruský prezident Vladimir Putin. Jadrovú elektráreň Pakš stavajú Rusi, a tí by radi mali väčší vplyv aj pri dostavbe Mochoviec. Dva nové jadrové bloky v Pakši majú stáť desať miliárd eur a dvojnásobne predražené Mochovce sú teraz na rozpočte 5,1 miliardy eur. Zmena firmy, ktorá by dostavala Mochovce, by zrejme znamenala ďalšie predraženie. Na druhej strane Mochovce už treba dokončiť, a taliansky Enel z tohto pohľadu nebol najlepšia privatizačná voľba. Taliani s jadrom nemajú skúsenosti. Slovensko by malo využiť najmä domácich odborníkov, ktorých máme dosť a nemusia stáť miliardy.

Veľkí za málo robiť nebudú. Rusi mali na Slovensku apetít na mnohé veľké projekty. V poslednej chvíli v minulosti z finančných dôvodov cúvli od vstupu do SPP. Mali mať záujem aj o Slovenské elektrárne. Napokon však po obsadení Krymu a vojne sankcií opäť záujem Rusov padol na peniazoch. Aj keď práve ponuka maďarskej strany sa spájala aj so záujmami Ruska. Napokon však aj Křetínský má záujmov v Rusku viac ako dosť…

Jedna strana je biznis a druhá odberatelia elektriny, o ktorých záujmy by sa mali politici starať v prvom rade. To, že Maďarsko blokuje vybudovanie vysokonapäťovej linky z Mochoviec do Maďarska, je pre spotrebiteľov zlá správa. Opäť si jedna politická garnitúra hľadí na svoje záujmy, bez ohľadu na európsky záujem. Brusel musí byť nekompromisný. Maďarsko musí linku vybudovať a nemôže blokovať konkurenciu.

Situácia, aká nastala na slovensko-maďarskej hranici, sa dá prirovnať k snahe Ruska o vybudovanie plynovodu Nord Stream II na dne Baltického mora. Na úkor prepravy plynu cez Ukrajinu a Slovensko, aj na úkor európskych záujmov, sa išli nabaliť Nemci a Rusi. Je možné, že tento projekt napokon padne na peniazoch. Postoj Bruselu v tomto prípade však bol príliš vágny. Brusel by mal byť priebojnejší pri presadzovaní európskych záujmov, lebo iní veľkí hráči, ako je aj Orbán či Putin, si všetko ľahko prispôsobia svojim predstavám.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Mochovce