Nebo, peklo, Amerika

Našinec sa môže tváriť blazeovane, na tohtoročných amerických voľbách však toho veľa na smiech nie je. Napokon, keby aj bolo: možnosť, že aj tých najväčších vtipkárov smiech čoskoro prejde, je bolestne reálna až do úplne poslednej chvíle.

08.11.2016 09:00
debata (5)

Po deviatich dňoch preverovania novej várky e-mailov riaditeľ FBI James Comey vyhlásil, že sa nič nemení na tom, čo povedal už v lete: nenašlo sa nič, čo by indikovalo, že Hillary Clintonová prekročila zákon. Šéf FBI vypustil jedenásť dní pred voľbami bublinu, ktorá Clintonovú stála relatívne pohodlné vedenie nad Donaldom Trumpom, aby ju dva dni pred voľbami vlastnoručne spľasol.

Tým, kto ešte spľasne, bude najskôr sám Comey. Demokrati sa chystajú šéfa FBI podusiť za prekročenie úzu, podľa ktorého FBI nesmie vstupovať do volieb. V očiach Trumpovho tábora zasa Comey zo soboty na nedeľu prestúpil z kategórie hrdinov do kategórie ničomníkov, čo „kryjú zločiny Clintonovej“.

Na Trumpovych mítingoch niektorí kričia na novinárov: „Lügenpresse“ (luhárska tlač), čo je výraz, ktorým hitlerovci častovali nemeckú tlač pred svojím nástupom k moci. Iní hovoria o tom, že Trumpa si vyvolil Boh, ďalší hoci o tom, že černosi si vďaka otroctvu polepšili, pretože dnes sa majú lepšie, ako by sa mali, keby zostali v Afrike. A všetci chvália Trumpa za to, že „hovorí veci, ako sú“.

Aké sú veci podľa Trumpa? Clintonová je kriminálnička – aj keď FBI v jej e-mailoch nenašla nič protizákonné. Je vinná za zlyhanie bezpečnosti, ktoré viedlo k tragédii amerického konzulátu v líbyjskom Bengázi – aj keď ani tucet rôznych vyšetrovaní pod vedením republikánov nenašiel nič, čo by bolo možné zvaliť na nejakú konkrétnu osobu. Barack Obama vraj zlostne kričal na protestujúceho Trumpovho voliča na jeho mítingu – aj keď Obama robil pravý opak: bránil jeho právo na prejav nesúhlasu pred davom svojich vlastných fanúšikov.

Na vyvrátenie všetkých Trumpových lží existujú verejne dostupné dôkazy, písomné alebo rovno videá. V ríši alternatívnej reality, v ktorej na faktoch nezáleží, je to však jedno. Médiá predsa klamú, inštitúcie klamú, celý svet sa spriahol proti voličom bankrotára, ktorý je schopný do rána vyťukávať hlúposti na Twitter, keď má pocit, že ho niekto urazil či zosmiešnil. Čo býva viac než často.

Keď už časti americkej pravice neprekáža, že sa chystá prepožičať atómový kufrík užitočnému idiotovi Vladimira Putina, neprekáža im aspoň to, že ho prepožičajú človeku, podľa ktorého nukleárne zbrane sa majú používať, lebo veď „načo potom sú“? A to o Clintonovej sa hovorí, že je z tých dvoch kandidátov väčšou vojnovou štváčkou?

Americké voľby nikdy nebývali súťažou v džentlmenstve. Rovnako voľby v USA zďaleka nevyhrávali vždy tí inteligentnejší, nekompetentnosť a primitívne hulvátstvo však aspoň neboli vystavované na obdiv. To všetko sa zmenilo. Voľby sú špinavé, negatívne a založené na strachu. Ešte stále rozhodujúca svetová veľmoc stojí na rázcestí. Nebo sa nekoná. Z možností zostali iba obvyklá rutina alebo peklo.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #americké prezidentské voľby