Porážka je víťazstvo!

Porážka je víťazstvo, taktika je nadovšetko! Tento priam orwellovsky znejúci slogan je esenciou súčasnej politiky Viktora Orbána. Maďarský premiér v krátkom čase už druhýkrát po sebe všetkým ukázal, že nezáleží na tom, či vyhrá, alebo prehrá, ale oveľa dôležitejšie je to, ako svoju prehru dokážete „predať“ voličom. Týka sa to tak včerajšieho hlasovania v parlamente, v ktorom neprešiel ústavný zákon zamedzujúci uplatňovanie povinných kvót, ako aj októbrového referenda.

08.11.2016 22:00
debata (6)

To bolo neplatné, lebo nedosiahlo predpísané 50-percentné kvórum. Zatiaľ čo predseda ultrapravicového Jobbiku Gábor Vona hovoril o Orbánovom „vlastnom góle do brány“ a líder socialistov Gyula Molnár zasa o „strate legitímnosti vlády premiéra Orbána“, tak maďarský premiér vysvetlil občanom „ako sa veci majú“ po svojom: „Cieľom bolo naliať si čistej vody do pohára, vyjasniť si, čo chcú Maďari v otázke masovej migrácie. Prisťahovanie utečencov odmietlo vyše 3,282 milióna ľu­dí.“

A hoci je faktom, že vládnemu Fideszu sa napriek masívnej kampani, ktorá stála údajne až neuveriteľných 8,6 miliardy forintov (čo je v prepočte 28 miliónov eur!), nepodarilo zmobilizovať dostatočný počet voličov (a preto bolo referendum neplatné), tak napriek tomu Orbán výsledok označil za víťazstvo. To sa nedá nazvať inak ako interpretačná ekvilibristika.

Politici ako on vedia, že ak chcú pomýšľať na víťazstvo, musia voličov udržiavať stále v „prevádzkovej teplote“, na čo je potrebná permanentná kampaň. A tento cieľ referendum splnilo.

Kým vo voľbách v roku 2010 dosiahol Fidesz svoj historicky najlepší výsledok – hlasovalo zaň 2,7 milióna voličov, o štyri roky neskôr mu hlas dalo už len 2,2 milióna ľudí. Preto 3,2 milióna hlasov, ktoré na referendovú otázku týkajúcu sa možnosti povinného presídlenia nemaďarských občanov do Maďarska bez súhlasu parlamentu, odpovedali NIE, je slušný základ, na ktorom môže Fidesz stavať.

Dá sa totiž predpokladať že s utečeneckou kartou bude Orbán hrať aj ďalej. Prvý január, keď by EÚ mala zrušiť vízovú povinnosť pre občanov Turecka, sa nezadržateľne blíži. Ak sa Brusel s Ankarou nedohodnú (čo je dosť pravdepodobné), tak na balkánskej trase bude opäť rušno, pretože Turci nebudú mať dôvod utečencov zadržiavať na svojom území. S tým pravdepodobne kalkuluje aj Orbán.

Keď sa tlak na vonkajšiu schengenskú hranicu opäť zintenzívni, tak pred domácim publikom sa bude môcť prezentovať ako jediný, komu skutočne záleží na bezpečnosti Maďarov a celej Európy. Hoci by sa mohlo zdať, že kvóty sú definitívne mŕtve, môžu sa dostať zase na pretras. A vtedy nastane ideálna príležitosť, aby v parlamente opäť vytiahol otázku zmeny ústavy. To, že Jobbik za túto zmenu prvýkrát nehlasoval, bude môcť využiť vo svoj prospech – seba bude prezentovať ako bojovníka za maďarské hodnoty a ich ako odpadlíkov. Jobbik zatlačený do kúta už druhý raz bude hlasovať tak, ako sa očakáva. Orbánova taktika tak bude žať úspech. A keby to napokon „vypálilo“ inak, tak roztrieštená opozícia je vždy dostatočnou garanciou, že Fidesz uhrá slušný výsledok.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán