Trumpovi voliči

V diskusiách o tom, kto volil Donalda Trumpa sa najčastejšie hovorí o frustrovanej bielej robotníckej triede. Faktom je, že sa mu podarilo osloviť voličov prevažne priemyselného Stredozápadu, kde bieli muži bez vysokoškolského vzdelania tvoria väčšinu elektorátu a v predchádzajúcich voľbách dali hlas Barackovi Obamovi.

12.11.2016 15:00
debata (30)

Štáty ako Iowa, Ohio, Wisconsin alebo Pensylvánia boli považované za baštu demokratov, a preto s nimi Hillary Clintonová viac-menej počítala. Šok zo „vzbury bieleho chudobného muža“ bol o to väčší.

Pri detailnejšom pohľade na výsledky exit pollov sa však ukazuje, že Trumpa nevolili ani tak modré goliere, ale skôr starší bieli muži, protestanti aj katolíci, ktorí boli v armáde, najmä obyvatelia z vidieckych oblastí a – čo je najdôležitejšie – ľudia s príjmom od 50 do 99-tisíc dolárov, a tých len ťažko možno považovať za chudobných (nehovoriac o boháčoch zarábajúcich viac ako 250-tisíc…) Druhá vec je, ako oni vnímajú samých seba a aké majú očakávania.

Keďže súčasný vývoj vnímajú jednoznačne negatívne – podľa nich sa krajina uberá zlým smerom (69%), ekonomika je vo veľmi zlom stave (79%) a finančná situácia rodín sa zhoršila (78%) a najmä majú jednoznačne negatívne očakávania, pokiaľ ide o život nasledujúcej generácie (63%), ich sklamanie prirodzene vyústilo do podpory Donalda Trumpa, ktorý hral na túto strunu.

Navyše, okrem subjektívneho pocitu, že situácia je zlá, je objektívnym faktom, že v posledných rokoch sa ekonomický rast nepremietol do vyššieho príjmu domácností.

Keďže drvivá väčšina z nich si jednoznačne myslí, že nelegálnych imigrantov treba deportovať (84%), možno povedať, že Trumpa do Bieleho domu vyniesli obavy z toho, že ich deti sa budú mať horšie ako oni a pocit ohrozenia, že belosi by sa čoskoro mohli stať v USA menšinou.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby